Torek, 02 junij 2020
Iskanje

Želijo si širšega nabora fitofarmacevtskih sredstev

Briški sadjarji so ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec seznanili s svojimi težavami

11. jul. 2019 | 9:26
Dark Theme

Briški sadjarji so ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec včeraj v sklopu njenega terenskega obiska v Goriških Brdih seznanili s tremi najbolj perečimi žulji: želijo si širšega nabora fitofarmacevtskih sredstev, s katerimi bi lahko uspešneje zatirali škodljivce, pričakujejo spodbude in ukrepe za obnovo sadovnjakov, ki jih je vedno manj, in zaščito briške blagovne znamke sadja.

Sadjarji v Goriških Brdih imajo zaradi obmejne lege nemalo težav pri izvajanju zaščite svojega pridelka. Na ravni Evropske unije so bile namreč vzpostavljene cone, znotraj katerih so odobrena določena fitofarmacevtska sredstva za zatiranje škodljivcev. Slovenija tako ne spada v isto cono kot Italija, kar pomeni, da sadjarji na slovenski strani Brd ne morejo uporabljati istih sredstev za zatiranje istih škodljivcev kot njihovi kolegi na italijanski strani meje. Slovenija sicer spada v isto cono kot Madžarska, kar je, denimo, ugodno za prekmurske pridelovalce.

Sadjarji na zahodni meji Slovenije si tako želijo razširiti nabor sredstev za zatiranje škodljivcev kot sta plodova vinska mušica in marmorirana smrdljivka.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo