Torek, 29 november 2022
Iskanje

»Zgodbe beguncev smo začutili«

V četrtek v KC Bratuž na ogled multimedijska predstava z naslovom Con-front

Gorica |
12. nov. 2019 | 10:15
Dark Theme

»Imeli smo veliko odgovornost, delali smo projekt o stvareh, ki jih sami nismo izkusili. To je bolečina nekoga drugega, beguncev v času prve svetovne in danes, a njihove zgodbe smo zelo začutili,« pravi mlada filmska ustvarjalka Neli Maraž, ki je skupaj z glasbenikom Samom Vovkom predstavljala slovenski del mednarodne ekipe, sodelujoče pri ustvarjanju dokumentarnega filma Hey, Youth! in glasbeno-vizualnega koncerta. Oboje skupaj tvori multimedijsko predstavo o prvi svetovni vojni in vojnah, ki so ji sledile, predvsem skozi zgodbe vojnih beguncev.

Nastala je v sklopu evropskega projekta na EU Programu Ustvarjalna Evropa in bo v četrtek ob 20.30 na ogled v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Multimedijska predstava z naslovom Con-front je nastajala na petih kulturnih rezidencah, v zadnjem letu in pol jo je ustvarilo deset izbranih mladih glasbenikov in vizualnih umetnikov iz Slovenije, Italije, Francije, Belgije in Severne Makedonije. V projektu sodelujejo Fundacija Poti miru v Posočju, kulturni centri iz Francije, Belgije in Severne Makedonije. Slovenski pridruženi projektni partnerji pa so Goriški muzej, Zavod za šport, kulturo, mladino Občine Tolmin in Kino Šiška Ljubljana.

»Vsebina je interpretirana na sodoben avdio-vizualni način in prav z uporabo novih tehnologij lahko vsebino in sporočilo tega projekta še posebej približamo mladim. Čeprav izhajamo iz vojne preteklosti, sedaj govorimo o miru in mislim, da je to lahko zgled na evropski ravni,« je na novogoriški predstavitvi projekta poudaril odbornik za kulturo Občine Gorica Fabrizio Oreti, medtem ko novogoriška podžupanja Elena Ušaj Zavadlav dodaja, da je projekt dobra popotnica v luči povezovanja Gorice in Nove Gorice pri skupni kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava