Četrtek, 13 december 2018
Iskanje

SLOVENIJA - Povolilne dileme

9. jun. 2018 | 16:25
Dark Theme

Na nedeljskih volitvah je nesporno zmagala proti migrantska stranka, vladajoča leva sredina, ki se je hvalila z gospodarsko rastjo, si liže rane, pojavilo se je Gibanje, ki pravi, da ni ne levo ne desno, dejansko ni dobro jasno, kaj je, razen tega, da je njen lider komik.
Star komentar o Italiji, ki ga je prikradel računalniški škrat? Ne, zgolj sinteza izida nedeljskih volitev v Sloveniji. Liga je Janševa SDS, »zvezdaš«, bolj liberalen kot proti sistemski, je kamniški župan in bivši igralec Marjan Šarec, vladne stranke so trojček premierja Cerarja (SMC), socialdemokrata Židana (SD) in stranka zunanjega ministra Karla Erjavca (in »našega« Žmavca). No, so tudi razlike. Levica je dobro usidrana v parlamentu, a je bolj kot Svobodnim in enakim podobna Oblasti ljudstva, ki pri nas niti približno ni bila v igri, da prestopi štiriodstotni volilni prag.
Evropski veter desnice piha močno tudi v Sloveniji, a ne tako zelo močno kot v višegrajskih državah, levi pol - povsod ista muzika - je razdrobljen na več taborov, zdaj tudi brez vodilne stranke in pravega liderja, a skupno ne tako šibek (na Primorskem pa sploh ne). Del Slovencev se boji migrantov, ki jih ni, del se bori s prekarnostjo, nizkimi plačami, ki bodo obrodile še nižje pokojnine, čakalnimi vrstami v zdravstvu. Tudi šola ni več tako dobra kot v Jugoslaviji, po tihem pravijo mnogi. Tako kot pri nas so po malem vsi v skrbeh za prihodnost.
A je Slovenija hkrati uspešna država, gospodarsko je mali tiger, nima obubožanega juga, nikomur med politiki med kampanjo še na kraj pameti ni padlo, da bi omenjal izstop iz Evropske unije. Za otroke je najbolj varna država na svetu, je pred dnevi poročal Save the children. Tehnološko se dobro razvija, ugotavljajo strokovnjaki. Ko gremo romantični zamejci čez mejo, uživamo v njeni urejenosti in lepoti, smo nanjo tudi ponosni.
Pa vendar, kdo bo zdaj vladal? Janša s Šarcem? Levosredinci z Levico ali s krščansko NSi, morebiti Janša z levo sredino v veliki koaliciji, brez teorij zarot in zgodovinskih zamer? Vseeno kdo, kot si misli polovica Slovencev, ki sploh ni šla volit? Na tej točki smo spet v ... Italiji. Pogovori za oblikovanje vlade bodo mučni in dolgotrajni. Morda polni preobratov. Se bo zgodil tudi Conte?

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo