Četrtek, 13 december 2018
Iskanje

ITALIJA - Kaj bo z obljubami? (Aleksander Koren)

18. sep. 2018 | 17:19
Dark Theme

Za dvoglavo italijansko vlado ura neusmiljeno tiktaka. V manj kot dveh tednih bo morala EU sporočiti okvire finančnega zakona za prihodnje leto. Tedaj bo tudi jasno, kaj bo ostalo od velikih predvolilnih obljub. Premier Conte in minister za gospodarstvo Tria sta že prejšnji teden priznala, da s »šok terapijo« ne bo nič. Napovedane reforme bodo uvajali postopno. Njihov domet bo petletni, kolikor naj bi trajala vlada. Za zdaj se vrstijo ugibanja, konkretnega ni še nič. Jasno je le, da ni dovolj denarja za hkratno drastično znižanje davčnega pritiska, ukinitev obstoječega pokojninskega sistema in financiranje brezposelnih in iskalcev zaposlitve. Svarila so prišla tudi iz tujine. Investitorji že preusmerjajo svoje naložbe drugam. Zato zdaj v Rimu govorijo le še o preoblikovanju davčnih stopenj, boju proti revščini in lepotnih spremembah t.i. zakona Fornero o pokojninah. Še to naj bi financirali s poglabljanjem dolga in enkratnimi davčnimi odpustki.
Med vladnima partnerjema se bije boj, čemu dati prednost. V težavah je predvsem Gibanje 5 zvezd. Priljubljenost vladi res celo narašča, a predvsem zaradi vzpona Salvinijeve lige, ki temelji na retoriki proti migrantom in Evropi. Raziskave kažejo, da bi Liga v primeru ponovnih volitev osvojila 30,2 odstotka glasov, kar je skoraj dvakrat toliko kot na volitvah marca. Podpora gibanju pa bi padla za okoli tri odstotne točke na 29,4 odstotka. In če bodo prihodnji gospodarski ukrepi daleč od obljub, bi to lahko dodatno ošibilo Di Maia. Okrepilo pa skomine Lige, da s predčasnimi volitvami unovči pridobljeni konsenz.

Če želite komentirati, morate biti registrirani

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Koliko knjig ste prebrali letos?

12. dec. 2018 | 7:00
Nobene
Eno
Do pet
Do deset
Več kot deset
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo