Nedelja, 16 junij 2019
Iskanje

VLADA FJK: Olikano, s sekiro

Trst |
31. dec. 2018 | 9:00
  Dark Theme

  Massimiliano Fedriga je na zadnji seji vlade Furlanije Julijske krajine pred božičem sodelavcem podaril panetone. Potem je priredil še sprejem za zaposlene v deželni palači v Trstu in jim voščil vesele praznike. Običajna gesta? Niti ne. Njegova predhodnica Debora Serracchiani tega ni delala.

  Fedriga je v palači na Trgu Unità postavil na ogled umetnino Bernardina Luinija in napovedal več prireditev, s katerimi bodo vabili ljudi, naj obiščejo sedež deželne vlade. Debora Serracchiani je v deželni palači namestila neprebojna vrata.

  Zato ni dvoma, da je Fedriga bolj simpatičen. Ali pa se dobro pretvarja, da je. Tudi našemu dnevniku je namenil lepe besede. Je olikan in si tudi vzame čas za pogovor z ljudmi.

  To se od politikov tudi pričakuje. Zato ni čudno, da je nekdanja vzhajajoča zvezda italijanske politike Debora Serracchiani padla v nemilost ljudstva. Dosežke njenega dela je zasenčil njen značaj. Forma je pač pomembna. Vendar tudi od peciva in nasmehov ne moreš shajati v nedogled. Prej ali slej bo desnosredinska koalicija morala povedati, čemu je namenila davkoplačevalski denar.

  Do zdaj je predvsem spreminjala zakone, ki jih je spisala prejšnja garnitura. Preoblikovala je zdravstvo, a brez vsebinskih izboljšav. Odpravila je pravila, ki so občine silila v medobčinske zveze. A županom še ni ponudila alternative.

  Vpisala je 320 milijonov dolga. Pol bo šlo za zdravstvo in civilno zaščito, kaj pa ostalo?

  Velikih načrtov Fedriga doslej nima. Naložbe, na primer širjenje avtoceste, je podedoval od predhodnice. Zato pa je njegova ekipa ukrepala ideološko. Tistim, ki niso vsaj pet let rezidenti, je vzela pravico, da dobijo neprofitno stanovanje. Odpravila je financiranje projektov za vključevanje migrantov.

  Skratka, prijazno in s sekiro. Naj novo leto prinese kaj naložb v prihodnost.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

  28. maj. 2019 | 12:28
  v Sloveniji
  na Hrvaškem
  v Italiji
  v Grčiji
  v kakšni drugi evropski državi
  na eni od neevropskih celin
  ne bom dopustoval
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo