Ponedeljek, 17 junij 2024
Iskanje

Z nami poletite v nov začetek

V poštne nabiralnike in trafike je danes prispela povsem prenovljena številka Primorskega dnevnika

Trst |
1. dec. 2022 | 9:15
Dark Theme

Tudi na Primorskem dnevniku smo neprestano v lovu za novicami. Danes pa smo mi novica. Ker nova grafična preobleka, ki si jo je časopis dal, prihaja po petnajstih letih, odkar smo zadnjič posodobili in osvežili podobo, a je takrat nismo zrevolucionirali. In po tridesetih letih, odkar smo naredili prelomni korak v oblikovno in vsebinsko prenovo. Tudi današnji korak je navdihnilo prepričanje, da če želimo spreminjati na boljše, potem moramo preseči z obstoječim. Sedanja prelomnica je najprej tehnična, postavlja na glavo dosedanji način dela v uredništvu in zahteva nove miselne preskoke. Ta korak smo sicer naredili iz nuje, da nadomestimo redakcijski sistem, s katerim postavljamo časopis.

Dosedanja programska oprema je bila odslužena. Novi sistem bo med drugim omogočil prihranek novinarskega časa. Tega bomo vlagali v poglabljanje, hkrati v poročanje na spletu in na družbenih omrežjih, ki so - naj nas to veseli ali ne - eden glavnih kanalov za instant komuniciranje in informiranje. Tehnična nuja pa prinaša predvsem prednosti za bralce, ki so našemu dnevniku zvesti in nam vlivajo vero v tiskano besedo. Prednosti so večja kakovost in učinkovitost tako v časopisnem kot spletnem poročanju, novo sosledje strani in dodajanje novih vsebin, večja urejenost in preglednost, boljša berljivost, večja privlačnost časopisa na pogled in dotik.

Sedanje obdobje uvajanja novosti, naporno seveda, a hkrati ustvarjalno, stimulativno, je znova pokazalo, da lahko računa Primorski dnevnik na odličen, zanesljiv in usposobljen kolektiv uslužbencev in sodelavcev, ki je v dobri meri pomlajen in dinamičen. Sodoben, svež, dinamičen časopis je torej pravi obraz takšnega kolektiva. Primorski dnevnik, ki bo širil krog mladih sodelavcev in bralcev, si bo tako zagotavljal tudi potomstvo. In bo še naprej služil skupnosti Slovencev v Italiji, ki ji pripada.

V grafični preobleki je torej veliko novega. V njej je močna projekcija v prihodnost, ta pa je prežeta z vrednotami Primorskega dnevnika in črpa življenjsko silo iz trdnih korenin 77-letnega časopisa, ki ima svoja predhodnika v Edinosti in Partizanskem dnevniku. Znamenje te usidranosti in idealne kontinuitete je »glava« časopisa, ki ostaja prepoznavna. Jamstvo je, da identitete ne spreminjamo, a da jo razvijamo. Sidro je, zato da se na poti novosti ne izgubimo. V »glavi« smo ohranili silhueto galeba. Ta leti nad zalivom, ob katerem živita dve državi, in nad širšim ozemljem, na katerem živita dva naroda - danes tudi številni drugi. Ko leti dovolj visoko, tudi s pomočjo vetra, ne vidi med ljudmi ne meja ne razlik. Nanje gleda z radovednostjo in naklonjenostjo. Kakor to počenja Primorski dnevnik.

Zato bralke in bralce danes vabimo, da poletijo z nami v nov začetek.

Če želite komentirati, morate biti registrirani