Torek, 23 julij 2024
Iskanje

Umetnik Franko Vecchiet 70-letnik

7. nov. 2011 | 19:25
Dark Theme

Franko Vecchiet se je rodil v Trstu leta 1941. Maturiral je na slovenskem klasičnem liceju v Trstu je nadaljeval študij na višji šoli za grafiko v Urbinu. Na začetku njegovega umetniškega razvoja je bilo pomembno srečanje z Avgustom Černigojem, s katerim je nato sodeloval dolga leta. Obiskoval je likovne tečaje v Benetkah in Parizu pod vodstvom H. Goetza in W. Hayterja in se izpopolnjeval tudi na grafičnem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1970 je bil med ustanovitelji Skupine U. V osemdesetih letih je v Trstu vodil Galerijo Tržaške knjigarne. Za seboj ima številne samostojne razstave v Italiji, Sloveniji in drugod po svetu. Sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah doma in v svetu, razstavljal pa še na Mednarodnem grafičnem bienalu v letih 1985, 1987 in 1989, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003 in 2005 v Ljubljani in bil gost delavnice Genius loci, Lera, ki jo pripravljajo Obalne galerije iz Pirana.
V njegovem delu se odraža iskrena povezanost z rodnim mestom, njegovo zgodovino in vso problematiko, ki je povezana z njim. Dolga leta se je ukvarjal pretežno z grafiko v različnih tehnikah. Njegova ustvarjalnost se je sčasoma razširila v različne umetniške smeri in izrazne možnosti od kolaža in slikarstva do posegov v prostor.
Franko Vecchiet je na svoji bogati in plodni ustvarjalni poti od vedno imel širok razpon med tradicijo in inovacijo, znalsi ohraniti bistvene prvine in jih nadgrajeval z novimi aktualnimi prijemi tako s tehničnega kot vsebinskega vidika, zato se mi zdi zanimivo spregovoriti predvsem o samem ustvarjalnem procesu, o pristopu umetnika do dela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava