Petek, 12 april 2024
Iskanje

Slavile Benečanke

6. jul. 2015 | 19:04
Dark Theme

Tudi na sklepnem večeru festivala je bilo na mavhinjskem Placu vzdušje veselo: organizatorji so bili zadovoljni nad uspehom, gledalci nad videnimi predstavami, sodelujoči gledališki amaterji pa nad tem, da je nastop za njimi. Seveda je bila osrednja točka podeljevanje nagrad in tudi okvir, v katerem je potekalo, je bil prijeten in zlasti zanimiv: vodil ga je Gojmir Lešnjak Gojc, poklicni igralec, ki je v Mavhinjah nekoliko doma, saj je bil že večkrat član strokovne žirije. Poleg njega je bilo na odru osem članov različnih sodelujočih skupin: organizatorji so namreč povabile vse skupine, naj izberejo enega od igralcev za ta nastop: vsakdo je povedal razloge, zaradi katerih se je odločil za gledališče, kaj mu je v igranju najpomembnejše in anekdoto o nastopanju. Na ista vprašanja je odgovoril tudi Lešnjak: res zanimivo je bilo slišati odgovore in jih primerjati.
Zanimiva so bila tudi mnenja strokovne žirije, v kateri so letos bili Samantha Kobal, Nerina Švab in Igor Tuta, ki je poudaril, da je žirija ocenjevala izključno to, kar so med nastopom na odru pokazali igralci in v zaodrju vsi ostali, ki so bili za predstavo soodgovorni, in ne siceršnjo raven dejavnosti. Gledališkim skupinam je priporočil, naj se držijo nekaterih temeljnih pravil, to je, da izberejo dober tekst, da za vsako vlogo izberejo primernega igralca, da igralci dobro obvladajo tekst in da ustvarijo skupinsko igro.
Na mavhinjskem festivalu skupine tekmujejo v treh kategorijah: v otroški z igrami, v katerih imajo nastopajoči največ štirinajst let, v mladinski (14-21 let) in v odrasli. Mladinske skupine kot kaže težko najdejo igralce, saj sta se letos prijavili samo dve; glede na kakovost nastopa, se je žirija odločila, da podeli le drugo nagrado, tudi upoštevajoč raven ostalih kategorij.
Nagrade so prejele naslednje skupine: v otroški kategoriji je prvo odnesla starejša skupina lutkarjev iz Devina z Mišjimi potmi, drugo Mali Telego (Tečajniki tečaja lepe govorice za najmlajše) pri Radijskem odru z igro Stara hiška, hruška, buška in zlato pero, tretjo Športno kulturno društvo Mavhinje z igro Pepelka, princ & Co. - Zgodba po naše; poleg teh je posebno priznanje prejela Gledališka delavnica osnovne šole Virgil Šček v Nabrežini za Pravljično degustacijo. Druga nagrada v mladinski kategoriji je šla Mladinski dramski skupini Tamara Petatos za Večerjo s presenečenjem. Prvo nagrado v kategoriji odraslih je prejelo Beneško gledališče za Osan žensk, drugo Dramska družina F.B. Sedej iz Števerjana za komedijo Aulularia, tretjo Dramski odsek Prosvetnega društva Štandrež za predstavo Mrtvi ne plačujejo davkov in posebno priznanje Dramska skupina SKD Slovenec iz Boršta za Avia Cirkus. Nagrado občinstva sta si prislužili Kulturno društvo Kraški dom in Razvojno združenje Repentabor za predstavo Svakinja da te kap.
Na zaključnem večeru so nastopili tudi Kraški muzikanti, ki so med drugim zaigrali krstno izvedbo festivalske himne.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava