Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

30 dogodkov v 7 občinah

14. jun. 2016 | 19:22
Dark Theme

Če živiš na območju, kjer lahko v pol urah obiščeš tri različne države, razmišljaš drugače, pravi duša Primorskega poletnega festivala Neva Zajc: v času, ko je veliko ljudi v stiski in prevladuje strah pred drugačnim, želi Primorski poletni festival delovati v znamenju odprtosti in sodelovanja. Njegovo gostovanje v Miljah je še dodaten korak v to smer.
Primorski poletni festival je nastal po osamosvojitvi Slovenije z željo, da bi v obalne kraje ponesel profesionalno gledališče. Koper takrat ni razpolagal s svojim teatrom, pobudniki pa so se zgledovali po dubrovniškem festivalu, ki je bil v nekdanji skupni domovini znan po kakovosti in priljubljenosti. V Koper, Izolo, Piran – tudi v neobičajne kraje in opuščene dvorane – so pripeljali znana gledališka imena in skušali tudi tako ohranjati stike z ustvarjalci iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Sodelovali so tudi s Slovenskim stalnim gledališčem in tržaškim festivalom Gledališča v gledališču, letos pa čezmejno sodelovanje nadgrajujejo z bogatim sporedom v Miljah, v režiji tamkajšnjega gledališča Verdi.
Slavnostno odprtje 23. festivala bo 16. junija ob 21. uri v dvorani sv. Frančiška v Kopru, kjer bodo gostili Kamerni teater 55 iz Sarajeva s predstavo Žaba, večkrat nagrajeno uspešnico hrvaškega dramaturga Dubravka Mihanovića v režiji Elmira Jukića. Spored predvideva do 3. julija trideset dogodkov v Kopru, Izoli, Ankaranu, Piranu, Miljah, Tolminu in Novi Gorici. Nekateri bodo na prav posebnih lokacijah, na primer na plaži v Valdoltri, kjer bo v nedeljo nastopil Zijah A. Sokolović z znamenitim monologom Igralec ... je igralec, 27. junija Jure Ivanušič z recitalom Od tišine do glasbe, 2. julija pa SSG s predstavo Kako postati Slovenci v 50 minutah (vsi dogodki v Ankaranu bodo brezplačni). Daniel Dan Malalan bo z isto predstavo nastopil tudi v v vrtu miljskega gledališča Verdi in sicer 29. junija. Miljski niz predvideva sedem dogodkov. 20. junija ob 21.30 Koncert pod zvezdami v izvedbi džezovske šole konservatorija Tartini, 22. junija premiero monologa La cameriera del Rex na besedilo Pietra Spirita (ob 21.30 v javnem kopališču sv. Roka), 24. junija ob isti uri (v vrtu Verdijevega gledališča) pa literarni koncert Barrio de tango v izvedbi Marzie Postogna in Eduarda Contizanettija. Posebno pozornost bodo v Miljah namenili otrokom: 21., 24. in 25. junija ob 10. uri bodo v istem vrtu gostili otroške predstave Lepotica in zver ali vrtnica ni samo vrtnica ... (na besedilo Livie Amabilino in Lorelle Tessarotto) ter dve lutkovni predstavi Matije Solca Pulcinella – E be? in Pozor, los!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava