Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Češnjev vrt s Sašo Pavček

26. okt. 2016 | 23:07
Dark Theme

Zasedite svoja mesta, magija se obnavlja. S petkovo premiero Čehovega Češnjevega vrta se v tržaškem Kulturnem domu začenja nova sezona Slovenskega stalnega gledališča, za katero je njegova predsednica Breda Pahor prepričana, da bo gledalcem v veselje. Uvodna domača produkcija ima resnici na ljubo vse adute, da bi bila uspešna: tekst enega izmed velikanov svetovne gledališke zakladnice (Anton Pavlovič Čehov), mlad uveljavljen režiser (Igor Pison), na odru prvakinja ljubljanske Drame (Saša Pavček). Pa tudi uspehi zadnjih tednov so obetavna popotnica: na Borštnikovem srečanju je SSG osvojilo tri nagrade, Modra noč gledališč pa je ob letošnji Barcolani privabila v dvorano res veliko ljudi ...
Kot je na tržaški tiskovni konferenci izpostavila dramaturginja Eva Kraševec, je za vsako gledališče koristno, da se občasno preizkusi s klasičnim tekstom. To nalogo je po njeni oceni tržaški ansambel dobro opravil in pokazal svojo moč. Režiser Igor Pison se je v svoji priredbi omejil na ožje družinsko jedro in šest dramskih oseb, v središče pa postavil družbo, ki ni sposobna živeti v sozvočju s svojim časom, njeno nostalgijo po preteklosti, obžalovanje izgubljenih ljubezni ... Njegov Češnjev vrt metaforično govori tudi o Trstu.
Saša Pavček se tako po tridesetih letih vrača v tržaški teater, kjer je v preteklosti delala z Meto Hočevar, Jožetom Babičem in Borisom Kobalom. Tokrat je bil delovni proces posebno harmoničen, zabaven, sproščujoč, zato upa, da bo taka tudi predstava. Ob njej bodo na odru še Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Vladimir Jurc, Primož Forte in Tadej Pišek, ki smo ga v preteklosti že videli v predstavah Trst, mesto v vojni in Pes, noč in nož, od letošnje sezone pa je stalni član tržaškega ansambla.
Novost vseh letošnjih produkcij bodo video predstavitve, ki bodo na sporedu pred vsako ponovitvijo. V ta namen so v foajeju uredili manjšo kinodvorano, kjer si bo mogoče ogledati informativne video posnetke. Pripravljal jih bo Luca Quaia. Gledalci pa so tudi letos vabljeni, da sodelujejo pri nagradi Primorskega dnevnika in ocenijo domače produkcije Slovenskega stalnega gledališča. Najsrečnejše čakajo ob koncu sezone lepe nagrade.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava