Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Brata Dardenne sta tokrat udarila po Evropi

2. nov. 2016 | 20:12
Dark Theme

Jenny Davin je mlada, zelo uspešna in cenjena zdravnica. Pomembna bolnica ji ponudi ugledno zaposlitev. Vseeno pa dekle še vedno sprejema v svoji ambulanti, kjer nekega večera, ko je v resnici njen delovni urnik že mimo, pozvonijo pri vratih. Jenny je utrujena in izčrpana in se ji ne da odpirati vrat, kljub temu, da ji mlad sodelavec Julien svetuje, naj jih odpre.
Naslednjega dne jo policija obvesti, da so nedaleč od ambulante našli truplo neidentificirane mlade ženske. Gre za afriško priseljenko in izkaže se, da je prav ona prejšnji večer obupano iskala pomoč in potrkala tudi na Jennyna vrata.
Jenny preplavi občutek krivde. Dejstvo, da bodo žensko pokopali kot neznano osebo, ji ne da miru, zato se sama odpravi raziskovat ozadje njene smrti. Spusti se v temo mestnega podzemlja, a še toliko bolj v svet skromnih domovanj lokalnih prebivalcev, med katerimi spozna, da so tudi nekateri njeni pacienti.
Spet brata Dardenne in spet film, ki nas prisili, da se zazremo v to, kar nas obdaja. S katerim belgijska filmska mojstra tokrat močno udarita po Evropi in nas obenem opozorita na svet, v katerem živimo. Film, kot sta sama povedala, pripoveduje o likih, ki spadajo v današnji svet. Spadajo v tisti del družbe, ki je brutalno izključen. Vendar si nikoli nismo želeli, da bi postali »družbeni primeri«.
Ko Jenny sprejema svoje paciente, jih obravnava kot edinstvene posameznike, ne pa kot izolirane primere, ko pa zasledi v belgijskem predmestju, kako pravzaprav ti ljudje živijo, ji je jasno, da ji je v zadnjem času nekaj ušlo ...
Brata Dardenne sta tokrat izbrala obliko detektivke in raziskovanja, ki se mu posveti zdravnica, da bi tako lahko vsaj malo potešila svoj občutek krivde in omogočila temnopoltemu dekletu dostojen pokop.

La ragazza senza nome (La fille inconnue)
Belgija 2016
Režija: Jean Pierre in Luc Dardenne
Igrajo: Adèle Haenel, Olivier Bonnard, Olivier Gourmet in Fabrizio Rongione
Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava