Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Kenebek - za dobro voljo

28. apr. 2017 | 14:05
Dark Theme

Konec marca je doberdobska skupina Blek Panters kar trikrat nastopila v razprodanem goriškem Kulturnem domu. Bend je v nabito polni dvorani predstavil svoj nov plošček Kenebek, trojni koncert pa bo gotovo ostal zapisan z zlatimi črkami v zgodovino zamejske glasbene scene!
Blek Pantersi so nastali poleti leta 1995, najprej kot duo. Ivan Lakovič in Peter Gergolet sta takrat prijateljem glasbeno popestrila marsikateri večer, Peter na akustični kitari, Ivan pa na tolkalih. Začela sta s priredbami najrazličnejših rok pesmi, nato so se postopoma začele pojavljati avtorske pesmi. Sčasoma so se jima pridružili še nekateri domači glasbeniki in kmalu zatem so fantje posneli prvo kaseto avtorskih pesmi. Pri snemanju so jim priskočili na pomoč tudi prijatelji iz Križa. Blek Pantersi so torej neke vrste glasbeni kolektiv. Ob Petru in Ivanu sestavljajo danes zasedbo še pevec Walter Peric, kitarist Aljoša Gergolet, saksofonist Igor Peric, vsestranski glasbenik Iztok Cergol, pianist Marko Sancin, pevki Martina Feri in Tanja Gaeta, tolkalist Aleš Ferfoglia ter bobnar Ezio Zuppel.
Pri snemanju novega ploščka Kenebek sta tudi tokrat skupini pomagala prijatelja Karol Frandolič-Vilko in Igor Gustinčič. Album je bend posnel v samozaložbi, ob ključni podpori Kulturne zadruge Maja in Kulturnega doma iz Gorice.
Nov album Kenebek sestavljajo dvanajst avtorskih komadov in dve glasbeni priredbi skupine Krucenal band. Gre za glasbeno zmes čisto novih skladb in nekaterih pesmi, ki so bile posnete na prvih kasetah. Žanrsko je precej raznolik, nov album sloni namreč na pop-roku, z občasnimi primesmi skaja ter celo hip-hopa in rapa. Tako je na primer začetek plošče rokerski - komad Kapitano, sledi pa bolj ska obarvana pesem Luskovca. Med boljše skladbe plošče spada gotovo tudi balada Oxis, posvečena legendarnemu kriškemu nočnemu lokalu; pesem je na goriških nastopih ganila marsikaterega gledalca. Ploščo Kenebek sestavlja še cela vrsta zanimivih pesmi, ki poslušalca stalno spravljajo v dobro voljo.
Blek Panters so torej spet na glasbeni sceni, kdo ve, s čim nas bodo naslednjič presenetili …

Kenebek

Blek Panters
rok-ska-pop
Samozaložba, 2017
Ocena: ★★★★★★★★★☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava