Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Na Primorskem beremo ... (3)

8. avg. 2018 | 19:13
Dark Theme

Tri življenjske zgodbe in trije različni značaji se prepletajo v knjigi Ultrablues – kako so se trije kompanjoni lotili ultramaratona, nastali po osemmesečni dogodivščini, ki je leta 2014 svoj vrhunec dosegla na stokilometrskem ultramaratonu Zion v ameriški zvezni državi Utah. Njeni avtorji – Samo Rugelj, Boštjan Videmšek in Žiga X Gombač – so priprave na ultra-tekaško preizkušnjo izkoristili za spoznavanje samih sebe, za osebno izpolnjevanje in še zlasti za krepitev medsebojnih prijateljskih vezi.
Knjiga ni običajni tekaški dnevnik; besedilo se je sicer rodilo iz dnevniških zapisov, vendar je prepojeno z intimnimi razmišljanji in avtobiografskimi vložki. Iz branja 447 strani dolge knjige spoznamo najbolj osebna prepričanja njenih avtorjev, ki so svoje značaje kalili v premnogih življenjskih preizkušnjah.
Pobudnik celotnega projekta, iz katerega je iz treh individualistov nastala tekaška ekipa, je literarni in filmski publicist Samo Rugelj, ki kot založnik posebno pozornost namenja zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu. Rugelj je tek vzljubil tudi po zaslugi očeta Janeza, priznanega psihiatra, ki je razvil izvirno metodo obravnave ljudi v stiski. Z njo je preusmeril delo z alkoholiki v Sloveniji in številnim ponudil možnost dviga iz življenjskega zdrsa z raznimi vzgojno-terapevtskimi sredstvi – redno jutranjo telovadbo, vztrajnostnim tekom, branjem, pisanjem, izobraževanjem ... Boštjan Videmšek je novinar Dela in sodelavec številnih tujih časopisov, revij in spletnih medijev. Od leta 1998 je poročal s skoraj vseh svetovnih kriznih žarišč – povsod je tudi tekel. V zadnjih letih posebno pozornost namenja migrantom. Tretji tekač in avtor knjige Ultrablues je Žiga X Gombač, pravljičar in pisatelj, ki ima tudi tržaške korenine. Odraščal je v Ljubljani, od koder se je v družbi mame Metke in očeta Borisa – priznanega zgodovinarja – pogosto odpravljal v Trst, kjer je živela njegova babica.
Knjigo Ultrablues velja prebrati; v njej bomo našli motivacijo, da se uspešneje spopademo s tekaškimi, športnimi in sploh življenjskimi izzivi, ki se na prvi pogled zdijo nepremagljivi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava