Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Uspešni mladi Islandci

30. avg. 2018 | 16:57
Dark Theme

The Vintage Caravan niso ravno novinci v svetu glasbe. Islandski bend nastopa že več kot deset let - takrat pa so bili njegovi člani stari le trinajst let! Danes so mladi fantje že pri četrti plošči Gateways.
Glasbeni projekt The Vintage Caravan sta si zamislila pevec in kitarist Óskar Logi Ágústsso ter bobnar Guðjón Reynisson. Leta 2011 sta fanta v samozaložbi izdala istoimenski prvenec, leto kasneje pa se jima je pridružil še basist Alexander Örn Númason. Skupina je bila tako z glasbenega vidika popolna in je kmalu nato podpisala pogodbo z islandsko založbo Sena Records. Z njeno pomočjo je še isto leto zagledal luč drugi plošček Voyage. V naslednjih dveh letih je zasedba veliko koncertirala in to ne samo na domačem otoku, temveč tudi po Evropi. Fantje so medtem predelali svoj stil in ga preusmerili v neke vrste vintage rock - psihedelični rok, podoben tistemu iz 70. let. V njihovih komadih razberemo vpliv starejših skupin, kot so Black Sabbath, King Crimson, Thin Lizzy in Cream, pa tudi novejših bendov, na primer zasedb Graveyard, Orchid in Blues Pills. Ravno z zasedbo Blues Pills je skupina v zadnjih letih večkrat koncertirala in tako imela priložnost nastopiti pred večjimi množicami.
Njihov glasbeni potencial je končno opazila tudi ena izmed večjih metal-rock glasbenih založb v Evropi, to je nemška Nuclear Blast Records in bendu ponudila pogodbo. Leta 2015 je tako izšla nova plošča z naslovom Arrival, istega leta je Reynissona zamenjal bobnar Stefán Ari Stefánsson, sedaj pa je ob pomoči nemške založbe na vrsti nov plošček Gateways! Gre za res dober album, ki svojo rokersko dušo izpove že v prvih dveh komadih Set Your Sights in The Way. Istemu glasbenemu kalupu sledi še tretja pesem Reflections, medtem ko se s šestminutno On The Run ritem rahlo ublaži. Nato je na vrsti še nekaj hard rock skladb pred presenetljivo in žalostno Nebula. Pesem Farewell daje plošči slovesen predznak, zaključna, dolga, Tune Out pa je odlična soul balada.

Mladi Islandci imajo prav gotovo pred sabo dolgo in uspešno glasbeno kariero!

Gateways
The Vintage Caravan
Psihedelični rok, vintage
Nuclear Blast, 2018
Ocena: ★★★★★★★★☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava