Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

Franček je ugledal luč sveta

V Ljubljani so predstavili spletni slovarski portal za otroke Franček

14. sep. 2021 | 15:32
Dark Theme

V Atriju ZRC so predstavili slovarski spletni portal za mlade Franček, ki je od danes na voljo šolarjem, učiteljem in vsem, ki se učijo slovenščine. Franček, ki je nastal po vzoru portala Fran, ki beleži že več kot 200 milijonov iskanj, ponuja slovarske vsebine v treh težavnostnih stopnjah: od 1. do 5. razreda, od 6. do 9. in srednja šola. Kot je uvodoma povedala namestnica direktorja ZRC SAZU Mimi Urbanc, je velika čast ZRC SAZU, da ima pod seboj portal, uprt v mlade, ki jim ponuja osrednja jezikovna orodja, ki jim bodo lahko med drugim pomagala pri oblikovanju kritičnega pogleda in bodočemu snovanju odprte družbe.

Po besedah predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRCSAZU in vodje projekta Kozme Ahačiča Franček, ki je nastal v sodelovanju s 23 šolami, odlikuje preprosta uporaba. Vsak uporabnik se na portal lahko bodisi prijavi ali pa le izbere razred, ki ga obiskuje. Mladi bodo lahko na portalu poiskali določeno besedo, rešili kakšno jezikovno zagato, zanje pa so pripravili tudi posebno igro Besedoboj, za učitelje pa bosta najbolj uporabni svetovalnica ter aplikacija Črkozmed, s pomočjo katere bodo lahko sestavljali naloge za učence.

Kot je največji izziv je Ahačič omenil združevanje različnih jezikovnih priročnikov za portal, ne da bi pri tem potvarjali njihovo vsebino. Želeli so si, da bi bil portal s skoraj 100.000 besedami, pri katerem je sodelovalo 66 oseb, popoln, zlasti s praktičnega vidika, da bi lahko mladi le z nekaj kliki prišli so želene vsebine oz. jezikovne rešitve.

Portal je sestavljen iz osmih razdelkov: pomen, sopomenke, pregibanje, izgovor, frazemi, narečja, izvor in zgodovina, je povedal znanstveni sodelavec Andrej Perdih. Pri delu so uporabljali 13 že obstoječih slovarjev in druge jezikovne baze, pri delu pa je nastal tudi nov Šolski slovar slovenskega jezika.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava