Petek, 19 april 2024
Iskanje

Galeb razpel krila vse do Ljubljane

Antološko razstavo slovenskih ilustratork in ilustratorjev iz Italije Na krilih galeba bodo v petek, 18. januarja, odprli v ljubljani

16. jan. 2019 | 9:10
Dark Theme

Projekt Na krilih galeba bo v prihodnjih dneh obiskal slovensko prestolnico: antološka razstava slovenskih ilustratork in ilustratorjev iz Italije, ki svoja dela objavljajo zlasti v otroških in mladinskih revijah, med katerimi izstopa tržaška revija Galeb, bo namreč od petka, 18. januarja, na ogled v Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Razstava nastaja v sodelovanju z Zavodom Divja misel, ki upravlja Vodnikovo domačijo; ta se je v preteklih letih uveljavila kot pomemben center za promocijo slovenske ilustracije. Tu na primer decembra poteka vsakoletni in zelo priljubljeni sejem ilustracije.

Projekt Na krilih galeba sta oblikovala Zveza slovenskih kulturnih društev in Založništvo tržaškega tiska, prvič pa je zaživel na Slofestu 2017 z razstavo v tržaški dvorani Veruda in s predstavitvijo istoimenskega dvojezičnega kataloga, ki je izšel pri ZTT-ju in ga je uredila Alina Carli. Razstava je bila leta 2018 na ogled tudi v Tržaškem knjižnem središču in v tržaškem Kulturnem domu.

Projekt je nastal z namenom, da bi širšemu občinstvu ponudil prikaz likovne produkcije, ki nastaja v deželi Furlaniji Julijski krajini in je nadvse kvalitetna, kar potrjujejo izjemni uspehi posameznih umetnikov tako na knjižnem trgu kot tudi na razstavno-umetniškem področju. Na Vodnikovi domačiji bodo svoja dela razstavljali: Vesna Benedetič, Dunja Jogan, Katerina Kalc, Jasna Merkù, Živa Pahor, Klavdij Palčič, Chiara Sepin, Ivana Soban, Matej Sussi, Magda Starec Tavčar, Štefan Turk in Andrej Vodopivec.

Otvoritev razstave bo v petek ob 18. uri v galerijskih prostorih na Vodnikovi cesti 65 v Ljubljani. Dogodek bodo oblikovali razstavljajoči ilustratorji, predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi, urednica revije Galeb in sodelavka Založništva tržaškega tiska Alina Carli ter Tina Popovič in Maša P. Žmitek, direktorici Divje misli oziroma galerije Vodnikove domačije.

Razstava bo na ogled do 7. februarja 2019.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava