Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Green book

Nov film režiserja Petra Farrellyja

7. feb. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Tony Vallelonga, ki mu prijatelji pravijo Lip, je štiridesetletni Američan italijanskega porekla, zelo zgovoren in iznajdljiv tip, zaposlen kot paznik v nočnem lokalu v New Yorku. Leta 1962 Copacabana zapre za dva meseca in Tony je seveda ob službo, tako da sprejme neobičajno ponudbo temnopoltega pianista svetovnega slovesa, Dona Shirleya, ki ga zaposli kot šoferja in spremljevalca med dolgo koncertno turnejo po ameriškem jugu.

Z avtom se Tony in Don Shirley podata do Midwesta in še dlje. Preden odide, Vallelonga obljubi ženi Dolores in otrokoma, da bo nazaj pred božičem, ko bo v stanovanju v Bronxu številna italijanska družina praznovala božično vigilijo. Navodila za dolgo potovanje so zapisana v Zeleni knjigi, to je vodiču za temnopolte voznike, da se med potjo lahko izognejo katerikoli težavi. Seveda se tu pišejo šestdeseta leta, čas Johna in Boba Kennedyja, to je čas borbe za človekove pravice, a film Petra Farrellyja se loteva predsodkov in rasizma na karseda konkreten način. Tudi italijanski priseljenec je rasist in na dolgem potovanju bo koncert za koncertom spoznal elegantnega, formalnega in zelo pravičnega sopotnika, ki mu bo seveda razprl pogled v nov svet. Shirley je namreč glasbeni virtuoz, ki zahteva ogromno, a hkrati tudi daje veliko in se v imenu brezkompromisnega boja za pravice temnopoltih iz New Yorka poda do Birminghama in Alabame, kjer so samo par let pred tem pretepli tudi Nata Kinga Cola.

Film režiserja je napisan ob sodelovanju Nicka Vallelonge, Tonyjevega sina, in je predvsem road movie, ki pripoveduje o srečanju dveh zelo različnih oseb, med katerima se kljub velikim začetnim razlikam razvije prijateljstvo.

V celovečercu je veliko smeha, a tudi trenutkov, ki bolijo in jezijo; Green book je predvsem film prepričljivega scenarija in izrednih igralcev, ki jim ves čas stoji ob strani tudi dobra režija. Viggo Mortensen v vlogi Vallelonge in Mahersala Alì, prvi igralec muslimanske vere, ki si je z vlogo v delu Moonlight zagotovil oskarja, bosta najbrž tudi čez tri tedne spet protagonista noči velikih filmskih nagrad v Los Angelesu.

Green book

ZDA 2018

Režija: Peter Farrelly

Igrata: Mahersala Alí in Viggo Mortensen

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava