Petek, 26 julij 2024
Iskanje

Jubilejni Festival Ljubljana vabi tudi tržaške obiskovalce

Na še posebej bogatem programu tudi West Side Story, John Malkovich, Laibach in mnogo drugega

Trst |
11. maj. 2022 | 7:19
Dark Theme

Večer prej se je Festival Ljubljana uradno namestil v prenovljenem Poletnem gledališču Križank, naslednje dopoldne pa se je z letošnjim, še posebej bogatim programom predstavil v tržaški kavarni San Marco. Festival je po dolgih šestih letih končno spet dobil streho nad glavo, dobesedno, težko pričakovano pridobitev je v ponedeljek zvečer proslavil s skoraj dvourno glasbeno prireditvijo. V njej so se prepletale različne glasbene zvrsti, kar je tudi osnovna značilnost letošnjega slavnostnega, 70. ljubljanskega poletnega festivala. Kot je na tržaški predstavitvi z neprikritim zadovoljstvom povedal umetniški vodja Darko Brlek, je to že njegov 30. festival. In seveda najboljši.

Na letošnjem festivalu, ki se bo začel 21. junija in se zaključil 8. septembra, se bo zvrstilo okrog 90 dogodkov. Našteti vse je, tako na tiskovni konferenci kot v novinarskem zapisu, skoraj nemogoče, zato so se organizatorji omejili na festivalske vrhunce. Začelo se bo s Poletno nočjo – besedam noč, in sicer na Kongresnem trgu, ki je v zadnjih letih bilo osrednje prizorišče. Otvoritveni dogodek, ki želi biti tudi poklon avtorjem nepozabnih besedil ob 60-letnici Slovenske popevke, bosta oblikovala Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija s solisti. Od lahke glasbe do simfonične: festival se bo namreč sklenil z nastopom slovitih Dunajskih filharmonikov.

Vmes bo veliko izredno zanimivih in kakovostnih predstav ter koncertov, celoten seznam je na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si. Vsekakor je Brlek posebej opozoril na primer na novo festivalsko produkcijo muzikala West Side Story, ki nastaja v Londonu (od 27. junija do 1. julija), malo za njim bo na vrsti Verdijev Rekviem z izrednimi interpreti (3. julija). V program so uvrstili dve izjemni plesni predstavi: Béjart ballet iz Lozane bo odplesal koreografijo Béjart praznuje Mauricea (6. in 7. julija) ter Posvetitev pomladi in Svatbo Edwarda Cluga v izvedbi baletnega ansambla SNG Maribor. Med gledališkimi predlogi izstopa Glasbeni kritik z igralcem Johnom Malkovichem. Sicer pa se bodo še pred uradnim odprtjem festivala začele predstave igre Penelopiada v režiji Livije Pandur in interpretaciji Polone Jug (od 29. maja).

Kot že rečeno, je največ glasbenih dogodkov. Posebej izbran je program simfonične glasbe, med poustvarjalci pa so dirigenti Christopher Eschenbach, Charles Dutoit, Riccardo Muti, Daniel Barenboim, Manfred Honeck, Vasilij Petrenko in Esa-Pekka Salonen, operni pevci Elina Garanča, Placido Domingo, Juan Diego Flórez, Anna Netrebko in Jusif Ejvazov, pianisti Hélène Grimaud, Lang Lang in Rudolf Buchbinder.

Osrednji prizorišči bosta letos Križanke in Cankarjev dom. Veliko je tudi spremljevalnih prireditev, kot so razstave, delavnice za otroke in mlade, mojstrski tečaji. Ob ogledu programa pa je mogoče na spletu tudi že kupiti vstopnice za letošnji festival. Te bodo na voljo (s prevozom) tudi s posredovanjem Oscarja Cecchija, ki je bil med organizatorji včerajšnje tržaške predstavitve. Kot je povedal, je iz bogate festivalske ponudbe odbral 19 dogodkov, na katere se bo mogoče – ob zadostnem številu prijav – odpeljati z avtobusom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava