Ponedeljek, 25 september 2023
Iskanje

Ko je bila Ljubljana v središču evropskega dogajanja

V Mestnem muzeju razstava ob 200-letnici ljubljanskega kongresa leta 1821

18. jun. 2021 | 10:14
Dark Theme

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU znova osvetljujemo zgodovinske mesece, ko je bila Ljubljana že prizorišče zgodovinskega dogajanja na področju mednarodnih odnosov Evrope. Ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa je v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana namreč na ogled postavljena razstava Rdeče in črno, posvečena dogajanju in »bleščečim trenutkom« Ljubljane, ki jih je mesto doživljalo v prvi polovici leta 1821, ko je dobre štiri mesece gostilo številne najvišje predstavnike evropskih držav.

Kongres je Ljubljano postavil v središče najaktualnejšega evropskega političnega dogajanja. Bil je drugi izmed treh kongresov Svete alianse. V Ljubljani so se poleg avstrijskega cesarja Franca I., ruskega carja Aleksandra I. in neapeljskega kralja Ferdinanda I. zbrali številni diplomati in drugi visoki gostje, kot so ruski prvi minister in državni tajnik Kapodistrias, modenski vladar Franc IV. Modenski, poleg teh pa še okoli 500 ministrov in predstavnikov Francije, Velike Britanije, Prusije ter posameznih italijanskih držav. Idejni vodja in povezovalec kongresa je bil avstrijski kancler, knez Metternich.

V prostorih Mestnega muzeja Ljubljana je na ogled postavljena razstava Rdeče in črno, posvečena dogajanju in »bleščečim trenutkom« Ljubljane, ki jih je mesto doživljalo v prvi polovici leta 1821 (R.Š.)
V prostorih Mestnega muzeja Ljubljana je na ogled postavljena razstava Rdeče in črno, posvečena dogajanju in »bleščečim trenutkom« Ljubljane, ki jih je mesto doživljalo v prvi polovici leta 1821 (R.Š.)

V prestolnico dežele Kranjske so visoki gostje prišli v prvi vrsti zaradi dogodkov v Kraljestvu dveh Sicilij, kjer je bil kralj Ferdinand I. po revolucionarnem prevratu prisiljen sprejeti ustavo. Neapeljska revolucija je po mnenju predstavnikov večine evropskih velesil ogrožala mir in stabilnost evropske celine, ki ju je po dveh desetletjih vojn s Francijo vzpostavil dunajski kongres leta 1815.

Razstava bo na ogled do prvih dni januarja prihodnje leto. Javna poletna vodstva bodo potekala ob sobotah (26. junija, 31. julija in 28. avgusta) ob 16.30. Predvsem v jesenskem času bodo sledila še številna predavanja, filmske projekcije, okrogle mize, vodstva po razstavi in po kongresni Ljubljani ter programi za šolske skupine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava