Sreda, 27 september 2023
Iskanje

Kot ptice prešerno ... v nedeljo v Čedadu

Glasbeno popotovanje od morja do gora bosta sooblikovala Glasbena matica in SCGV Emil Komel

Čedad |
4. feb. 2019 | 19:57
Dark Theme

Osrednjo proslavo Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku bosta prvič priredila Glasbena matica in Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel. Njima sta namreč krovni organizaciji SKGZ in SSO zaupali izvedbo prireditve, ki bo v Čedadu v nedeljo, 10. februarja. Pod naslovom Kot ptice prešerno bodo občinstvo, ki se bo v 17. uri zbralo v cerkvi sv. Frančiška, popeljali na »glasbeno popotovanje od morja do gora«.

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič je na predstavitvi spomnil, da mineva letos deset let, kar so se s sorodnim Svetom slovenskih organizacij odločili za skupno proslavljanje 8. februarja. »Ideja je bila pravilna, dokazali smo, da znamo skupaj prirejati vsaj večje dogodke,« je dejal Pavšič. S predsednikom SSO Walterjem Bandljem sta izrazila posebno zadovoljstvo, da bosta letošnji kulturni program skupaj sooblikovali obe glasbeni šoli ... čim večja povezava med obema pa je tudi njuna dolgoročna želja.

Kulturni program sta predstavila ravnatelj Glasbene matice Bogdan Kralj in ravnateljica centra Komel Alessandra Schettino. Režijo so zaupali Romeo Grebenšku, glavno vlogo na odru pa mlajšim izvajalcem, skladateljem in prirejevalcem. Glasbeno popotovanje bo povezalo Slovence iz Trsta, Gorice in z Videmskega z umetniškimi stvaritvami in ljudskim izročilom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava