Sobota, 04 maj 2024
Iskanje

Palčič, Spacal in Vecchiet s Košuto, Kravosom in Quaglio v Štanjelu

Sinoči v prenovljeni Galeriji Lojzeta Spacala odprli razstavo Kras v barvi in verzu

20. apr. 2024 | 14:35
Dark Theme

Prenovljena Galerija Lojzeta Spacala je sinoči, ob odprtju razstave Kras v barvi in verzu, sprejela prve obiskovalce, ki so si v prostorih štanjelskega gradu ogledali dela treh tržaških likovnih umetnikov – Klavdija Palčiča, Lojzeta Spacala in Franca Vecchieta – in brali verze tržaških pesnikov Miroslava Košute, Marka Kravosa in rezijanskega avtorja Renata Quaglie.

Kot je na odprtju razstave, ki jo je Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov organizirala v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj in delniško družbo KB, pojasnila umetnostna zgodovinarka Nelida Nemec, tudi soavtorica postavitve, so dela omenjenih avtorjev – vsi so tudi prejemniki nagrad Prešernovega sklada in mnogih drugih priznanj – predstavljena v dvojicah.

S sinočnjega odprtja razstave (FOTODAMJ@N)
S sinočnjega odprtja razstave (FOTODAMJ@N)

Izvirno iskanje različnih materialov in likovnih pristopov Franca Vecchieta se sooča z igrivimi verzi Marka Kravosa. Za Klavdija Palčiča značilno gibanje med čisto likovnostjo in metaforo se spogleduje s pesmimi Miroslava Košute, medtem ko so delom Lojzeta Spacala, mojstra grafičnih tehnik, ob bok postavili poglede in besede Renata Quaglie.

Razstava bo v Gradu Štanjel na ogled do januarja 2025, do takrat jo bo bogatilo tudi več spremljevalnih dogodkov: prvi med temi, vodenje po razstavi, bo na vrsti 5. maja, umetniški večer, posvečen Klavdiju Palčiču in Miroslavu Košuti pa bo na vrsti 17. maja.

S sinočnjega odprtja razstave (FOTODAMJ@N)
S sinočnjega odprtja razstave (FOTODAMJ@N)

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava