Sreda, 08 maj 2024
Iskanje

Pokol v vasi Lipa je bil istrski Marzabotto

Nacisti in fašisti so izropali in požgali vas, starce, ženske in otroke pa neusmiljeno pobili

28. apr. 2019 | 12:25
Dark Theme

Vas Lipa, občina Matulji, Republika Hrvaška, leži ob pomembni prometnici, ki je že tisočletja povezovala Tržaški in Kvarnerski zaliv. Skozi zgodovino so se večkrat menjali gospodarji. Od 7. stoletja dalje je, izpričano, naseljena s slovanskim življem. Tudi v najstarejših dokumentih je ohranjeno njeno slovansko ime Lipa. Do 1918. leta je bila del habsburške monarhije. Večkrat je bil v vasi pomemben upravni sedež. Prebivalstvo se je preživljalo s kmetijstvom. Pomemben zaslužek je prinašalo gozdarstvo s prodajo drv na Reko, Opatijo, Lovran. V vasi je delovalo tudi več obrtnikov, trgovine, gostilne. Od 1885 je imela svojo šolo s hrvaškim učnim jezikom, za katero je prispeval sredstva prvi znani izobraženec iz vasi, to je dr. Ivan Kalčič, ki je bil celo avstrijski dvorni zdravnik.

...

V nedeljo, 30. aprila 1944 so se oboroženi nacisti in fašisti pripeljali do vasi Lipa in vdrli vanjo. Takoj so začeli svoj zločinski pohod. Tekali so od hiše do hiše in izganjali prebivalce na prosto. Posamezne so ubili že v ali pred njihovim domom. Hiše so delno izropali in zažgali. V nekatere od vaščanov so streljali kar skozi odprta okna. Ostale prebivalce so prignali do hiše št. 20, zadnje proti Rupi, in jih stlačili v prostore ne velike stavbe. Sledilo je streljanje skozi okence hiše. Kasneje so stavbo polili z bencinom in jo z ljudmi vred zažgali.

Pokol je trajal približno do 17.00. V tem času so pobili 269 prebivalcev Lipe, od tega 121 mladoletnih otrok, najmlajši je imel 7 mesecev!

Celoten zapis Marice Gabršnik po pričevanju Danice Jaksetić Maljevac v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava