Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Romantična in dramatična Hladna vojna

Pawel Pawlikowski se vrača z novo uspešnico

20. dec. 2018 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Nekaj dni pred koncem leta prihaja v italijanske dvorane še en film, ki je zaznamoval letošnje leto. To je Cold war, Hladna vojna, Pawla Pawlikwskega. Režiser, ki je pred petimi leti presenetil svetovno filmsko sceno s celovečercem Ida, se predstavlja z zgodbo, ki je spet nadvse prepričljiva. Romantična drama Hladna vojna je maja v Cannesu prejela nagrado za najboljšo režijo.

Osrednja junaka sta Wiktor in Zula, pianist in dekle s podeželja, ki ju politično dogajanje povojne Evrope več desetletij premetava po stari celini. A kljub vsemu, sta njuni usodi prepleteni druga z drugo in z glasbo. Viktor in Zula se srečata leta 1949 med ruševinami povojne Poljske. On je izobražen glasbenik, ki po podeželju išče kandidate za folklorno skupino, ona je mlada lepa pevka, ki ga očara s svojim temperamentom in samosvojo držo.

Njune poti se prekrižata v ljudskem zboru Mazurek, ki s svojimi perfekcionističnimi izvedbami folklornega izročila pritegne pozornost oblasti: kmalu z vrha državnega aparata pride direktiva, naj poleg žetvenih pesmi v repertoar dodajo še kako hvalnico Stalinu in poljedelskim reformam.

Viktorja in Zulo družijo tudi sanje o svobodi in želja, da bi nekoč odšla v svet. Prav omejenost oblasti ju prepriča, da je že skrajni čas je, da se pobereta v tujino.

Čeprav se zdi, da si nista usojena, hkrati ne moreta živeti drug brez drugega. Njuni burni romanci tako sledimo tudi v vzhodnem Berlinu, v Jugoslaviji, mimo Splita do pariških jazz klubov petdesetih let.

Črno-belo tragično zgodbo o ljubezni, razpeti med železno zaveso, je Pawel Pawlikowski tokrat posvetil svojim staršem, saj je tudi sam pobegnil z mamo, izredno plesalko, ki je za sabo zapustila rodno Poljsko in se s štirinajstletnim sinom zatekla v London. Prav v Veliki Britaniji je tudi nastal s tujejezičnim oskarjem nagrajeni film Ida. Po tistem uspehu se je Pawlikowski vrnil v Varšavo, kjer je tudi nastalo njegovo najnovejše delo Hladna vojna.

Cold war

Poljska 2018

Rezija: Pawel Pawlikowski

Igrajo: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Cédric Kahn, Jeanne Balibar

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava