Petek, 09 december 2022
Iskanje

Slovenska manjšinska koprodukcija prejemnica nagrade lux

Dobitnika so med tremi finalisti izbrali evropski poslanci

28. nov. 2019 | 17:02
Dark Theme

Filmsko nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament, letos prejme slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske. Dobitnika so med tremi finalisti izbrali evropski poslanci. Za nagrado sta se potegovala še Nerešeni primer Hammarskjöld Madsa Brüggerja in Kraljestvo Rodriga Sorogoyena.

Predsednik parlamenta David Sassoli je ob razglasitvi zmagovalca nagrado lux označil za orodje Evropskega parlamenta pri prizadevanjih, da poroča tudi o čustvih in pri tem uporabi nove načine komuniciranja.

Film Bog obstaja, ime ji je Petrunija, je makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija. Pri njem je med drugim sodelovala slovenska ustvarjalno-tehnična ekipa, v kateri so bile kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska in asistentka režije Petra Trampuž Bocevska ter še številni drugi.

Film je na letošnjem 69. Berlinalu prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov, med drugim pa je slavil tudi na festivalu v Pulju, kjer je prejel nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij. Slovenski koproducent filma je Vertigo.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava