Nedelja, 16 junij 2019
Iskanje

Sodobni slovenski gurmanski trendi za italijanske bralce

Izšla je knjiga Sapori di Slovenia italijanske blogerke Giulie Godeassi

Trst |
16. apr. 2019 | 17:11
Dark Theme

Sodobni gurmanski trendi so zajeli tudi slovensko kulinariko, slovenska kuhinja pa je kljub temu trdno vezana na lastno zgodovino in zlasti tradicionalne kmečke pridelke. Mnoge slovenske gostilne ponujajo tipične jedi, na primer tiste na žlico, ki so jih drugod že izrinili iz jedilnikov – juha, ričet, »mineštra z bobiči« ... Mlada furlanska blogerka Giulia Godeassi je jedi, ki jih je odkrivala v slovenskih gostilnah in kuharskih knjigah, preizkusila, nekoliko prilagodila italijanskim okusom, lepo fotografirala in zbrala v knjigi Sapori di Slovenia. Nova kuharica, sestavljena posebej za italijanske bralce, je izšla pri založbi Qubì, ki izdaja tudi deželno kulinarično revijo Quanto basta.

Na tržaški predstavitvi Okusov Slovenije, ki je pred dnevi potekala v kavarni San Marco ob prisotnosti tamkajšnjega kuharja Matije Antolovića, je avtorica Giulia Godeassi pojasnila, da se je kuhanju približala že kot otrok, od leta 2011 pa ureja tudi svoj spletni kuharski dnevnik (julietsbelly.com), na katerem redno objavlja izbrane recepte in zanimivosti, vezane na zdravo prehrano. Avtorica strastno zbira kuharske knjige, doma jih hrani okrog sto, izdala je nekaj manjših priročnikov, Sapori di Slovenia pa je njena prva kuharica. Projekta se je lotila na povabilo založnice Fabiane Romanutti in skupaj sta pobliže spoznali slovenske kuharske knjige (zlasti tiste, ki so prevedene v italijanščino ali angleščino) ter slovenske gostilne. Kot je dejal Antolović, se knjigi pozna, da jo je napisala oseba, ki je slovensko kulinarično tradicijo odkrivala na podlagi gostilniških jedilnikov. Avtoričin izbor je nedvomno subjektiven, a bogat. Med štiridesetimi recepti so pogača dobrodošlice, juha s krušnimi cmoki, šelinka, idrijski žlikrofi (ste vedeli, da njihova oblika spominja na Napoleonov klobuk?), mlinci, polenta in bakalá na istrski način, ljubljanski zrezek, potica, gibanica in še veliko drugega.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo