Sobota, 27 april 2024
Iskanje
NOB

Svečanost še vedno v znamenju začasnosti

16. decembra se bodo na openskem strelišču spomnili obsojencev na drugem tržaškem procesu.

9. dec. 2018 | 11:18
Dark Theme

Še vedno v znamenju začasnosti: to se lahko zatrdi za spominsko svečanost, ki je napovedana za prihodnjo nedeljo, 16. decembra, ob 15. uri na openskem strelišču na Pikelcu ob 77-letnici usmrtitve obsojencev na drugem tržaškem procesu leta 1941 in jo prirejajo organizacije bivših partizanov, deportirancev in protifašističnih političnih preganjancev VZPI-ANPI, ANED in ANPPIA.

Čeprav se je prva faza del z razmejitvijo med nastajajočim spominskim parkom in preostalim delom strelišča avgusta končala, bo treba urediti še marsikaj. Preteklega 31. oktobra pa je openska sekcija VZPI-ANPI od Občine Trst prejela ključe vhoda, a le začasno do 31. decembra, dejansko za to, da se izpelje svečanost, pri čemer velja omeniti, da je v teku postopek, na podlagi katerega želi Občina pridobiti še 179 kvadratnih metrov spominskega območja, ki so še v lasti državne domene.

Tako bodo 16. decembra ob spominu na ustreljene še vedno vladali mešani občutki: po eni strani zadovoljstvo, da se je stvar po dolgih letih vendarle premaknila, po drugi pa grenka ugotovitev, da je bilo doslej delo opravljeno le na pol.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava