Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Tudi letos naj bo »nekaj rdečega«

ZSKD vabi članice in posameznike k sodelovanju pri praznični akciji

FJK |
24. apr. 2021 | 13:09
Dark Theme

Zveza slovenskih kulturnih društev je lansko pomlad, ko je bila – tako kot vse kulturne organizacije – primorana iz dneva v dan ukiniti svoje razvejano delovanje, priredila virtualno akcijo z naslovom Nekaj rdečega. Včlanjena društva in posameznike je povabila, da se od 25. aprila, ko v Italiji praznujemo osvoboditev, mimo 1. maja (delavskega praznika, a tudi prihoda partizanov v Trst) vse do 9. maja, ki velja za dan Evrope in zmage nad nacifašizmom, zamislijo nad odporništvom, svobodo, delavskimi pravicami in ostalimi ideali, ki jih ti prazniki simbolizirajo.

Odziv je bil presenetljivo dober, zato so se pri ZSKD odločili, da »v duhu povezovanja, optimizma in upanja« akcijo ponovijo tudi letos, saj so javni dogodki v živo še vedno težko izvedljivi. K njej lahko pristopijo tako društva kot posamezniki. Fotografske, zvočne in video prispevke, pesmi, misli, podobe, ki izražajo vrednote Resistenze in Narodnoosvobodilnega boja, sprejemajo na naslovu info@zskd.eu, ogledati pa si jih bo mogoče na YouTube kanalu in Facebook strani ZSKD.

Ob tem pri ZSKD vabijo člane in prijatelje, da se izrečejo o najbolj priljubljeni pesmi na to tematiko (želja je sestaviti lestvico NAJ pesmi), ob 1. maju pa, da na svoj balkon, okno, pročelje ali vrt izobesijo nekaj rdečega; ob 12. uri pa, da prižgejo radio, odprejo okna in zapojejo Vstajenje Primorske, ki jo bosta predvajala Radio Trst A in Radio Koper.

Nenazadnje pa pri Zvezi slovenskih kulturnih društev pozivajo tudi k solidarnosti. Praznični dnevi naj bodo priložnost tudi za pomoč in pozornost do šibkejših, ranljivejših ter tistih, ki so v tem nelahkem obdobju v socialni in ekonomski stiski.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava