Petek, 26 april 2024
Iskanje

Umrl japonski pisatelj Kenzaburo Oe

Tokio |
13. mar. 2023 | 10:38
Dark Theme

Leta 1994 je prejel Nobelovo nagrado za književnost

V 89. letu je preminil japonski pisatelj, nobelovec Kenzaburo Oe. Literat, ki je veljal za kritika konformistične moderne družbe, je umrl naravne smrti zaradi starosti, je sporočil njegov založnik in dodal, da je že bil pokopan v ožjem družinskem krogu. V slovenščino sta prevedena romana Osebna zadeva ter Potrgajte poganjke, postrelite otroke. Znan po svojih miroljubnih in protijedrskih stališčih, je pripadal generaciji pisateljev, ki jih je druga svetovna vojna globoko ranila, a so kljub temu upali na preporod. Pisatelj je umrl 3. marca, novico pa je danes medijem posredoval njegov založnik Kodansha.

Pisatelj, ki poleg Jukia Mišime velja za najpomembnejšega japonskega avtorja po drugi svetovni vojni, je pisal pod vplivom francoskih eksistencialistov kot tudi ameriške literarne tradicije. V svojih delih se je ukvarjal z usodo posameznika v odtujeni, materialistično naravnani povojni družbi ter opisoval nasprotja med življem na s tradicijo zaznamovanim podeželju in bivanjem v velikih mestih.

Oe v svojih delih »s poetično močjo ustvarja domišljijski svet, v katerem se življenje in mitologija zlijeta v skrb zbujajočo sliko dilem, s katerimi se danes sooča človeštvo«, je pisalo v obrazložitvi Nobelove nagrade za književnost, ki jo je prejel leta 1994.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava