Petek, 12 julij 2024
Iskanje

Umrl sloviti japonski dirigent Seiji Ozawa

Skoraj tri desetletja je vodil bostonski simfonični orkester, več let je bil glavni dirigent Dunajske državne opere

9. feb. 2024 | 15:32
Dark Theme

V 89. letu starosti je v torek umrl sloviti japonski dirigent Seiji Ozawa. Dirigent, znan po bujni pričeski, je imel za seboj dolgo umetniško kariero. Skoraj tri desetletja je vodil bostonski simfonični orkester, več let je bil glavni dirigent Dunajske državne opere. Vodil je tudi dunajske filharmonike na novoletnem koncertu leta 2002.

Po navedbah NHK je 6. februarja umrl zaradi odpovedi srca, časopis Asahi Shimbun pa je zapisal, da so se pogreba udeležili bližnji sorodniki.

Dirigent, ki je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa veljal za dirigenta z vitalno energijo, je v svoji karieri vodil razmeroma malo oper, vendar z velikim uspehom. Kot dirigent Bostonskega simfoničnega orkestra med letoma 1973 in 2002 je postavljal nove standarde za orkestrski zvok. Prav tako je bil znan po širini svojega repertoarja.

Seiji Ozawa se je rodil japonskemu priseljencu v Mandžuriji na Kitajskem. Že od otroštva ga je zanimala zahodna klasična glasba. Ko se je njegova družina vrnila v Tokio, je najprej želel postati pianist, ker pa si je kot igralec ragbija zlomil oba kazalca, se je odločil za dirigiranje. Da si je lahko plačal študij na zasebni glasbeni šoli Toho pri Hideu Saitu, je bil sedem let služabnik v učiteljevi hiši.

V Evropi se je prvič predstavil na mednarodnem tekmovanju v francoskem Besanconu in zmagal. V ZDA je debitiral leta 1962 z orkestrom iz San Francisca. Nato se je njegova kariera strmo vzpenjala. Kot operni dirigent je debitiral leta 1969 na salzburškem festivalu z Mozartovo opero Cosi fan tutte. V Dunajski državni operni, v kateri je bil med letoma 2002 in 2010 glavni dirigent, je prvič dirigiral leta 1988 opero Čajkovskega Evgenij Onjegin.

Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, priznanj in odlikovanj. Med drugim je bil sprejet v prestižno francosko Akademijo lepih umetnosti (Academie des Beaux-Arts). Leta 2015 je postal častni član Kennedyjevega centra, njemu v čast pa so letos preimenovali Saito Kinen Festival v Seiji Ozawa Matsumoto Festival.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava