Torek, 23 april 2024
Iskanje

V bitki za nagrade tudi Izbrisana

Na Tržaškem filmskem festivalu, ki se bo pričel 18. januarja

Trst |
8. jan. 2019 | 14:15
Dark Theme

Okrog 80 filmov, od kratkometražnih do televizijskih nanizank. Brezplačni masterclassi z uveljavljenimi filmskimi ustvarjalci. Retrospektiva ob tridesetletnici padca berlinskega zidu 1989-2019: Wind of change, v sklopu katere bodo predstavljeni filmi, ki so zaznamovali zadnja tri desetletja srednjeevropske filmske produkcije. Brezplačen vstop za vse, ki so se rodili po tistem 9. novembru 1989.

To so nekatere značilnosti 30. Tržaškega filmskega festivala (Trieste film festival - TFF), ki bo letos v znamenju konca hladne vojne in epohalnega leta 1989. Spored je po novem na voljo na www.triestefilmfestival.it: osemdnevno festivalsko dogajanje se bo pričelo v petek, 18. januarja, s poklonom nekdanjemu sovjetskemu predsedniku Mihaelu Gorbačovu in projekcijo dokumentarca Meeting Gorbachev režiserjev Wernerja Herzoga in Andreja Singerja.

Med številnimi gosti tokratnega festivala bosta ukrajinski režiser Sergej Loznica, veteran TFF, in madžarska režiserka Ildikó Enyedi, ki je na lanskem berlinskem festivalu slavila s filmom O telesu in duši. Dobro bo zastopana tudi slovenska kinematografija. V tekmovalnem programu celovečercev se bo za nagrade potegoval film Izbrisana, filmska predelava istoimenskega romana Mihe Mazzinija. Ravno Mazzini je tudi avtor scenarija in režiser filma, ki pripoveduje zgodbo o samski mamici Ani; ta v porodnišnici ugotovi, da uradno ne obstaja, saj so jo - tako kot mnoge - izbrisali iz računalniških seznamov novonastale slovenske države. Film si bo mogoče v gledališču Rossetti ogledati v ponedeljek, 21. januarja, ob 22.15. Istega dne, a ob 11. uri, bo v kinu Ambasciatori na sporedu (zunaj konkurence) dokumentarec Lep pozdrav iz svobodnih gozdov, ameriško-slovensko-hrvaška koprodukcija režiserja Iana Soroke, popotovanje po gozdovih južne Slovenije po sledeh narodnoosvobodilnega boja. V sklopu retrospektive 1989-2019: Wind of change pa bodo 23. januarja ob 22.15 v Mieli predvajali film Damjana Kozoleta Rezervni deli, ki je leta 2004 prejel posebno priznanje žirije tržaškega festivala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava