Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

»Veliki korak« Antonia Padovana

Ta teden v okviru ponudbe #iorestoinsala

11. mar. 2021 | 11:30
Dark Theme

V okviru ponudbe #iorestoinsala, se pravi niza filmov, ki si jih kljub obveznemu zaprtju kinodvoran lahko proti plačilu ogledamo na spletu, ponuja tržaški Ariston film Il grande passo mladega avtorja Antonia Padovana. Tokrat se je beneški režiser, ki je pred tremi leti posnel film Finché c’è Prosecco, c’è speranza, lotil dokaj posebne znanstvenofantastične zgodbe o vesoljskem podvigu, ki si ga izmisli dokaj svojevrsten kmet.

Filmska zgodba, ki so jo premierno predstavili novembra lani na festivalu v Turinu, pripoveduje o polbratih Mariu in Dariu. Prvi živi v Rimu, drugi pa v pokrajini Polesine, predelu Veneta nedaleč od Roviga, ki se razprostira ob reki Pad. Mario vodi družinsko trgovino, Dario pa upravlja večjo kmetijo. Mario se vseskozi trudi, da bi čim bolj vestno sledil zakonom in pravilom, Dario pa se iz pravil neprestano norčuje. Druži ju le okoliščina, da sta oba zrasla brez očeta, kar je pogojevalo njuni življenji in oba zelo prizadelo. V bistvu se sploh ne poznata vse do trenutka, ko Dario sklene, da bo uresničil svoje življenjske sanje in odletel na Luno. Prav takrat mu bo priskočil na pomoč polbrat, ki sicer živi več sto kilometrov daleč.

Film Antonia Padovana, ki je v Turinu prejel nagrado za najboljši moški interpretaciji, s katero sta bila nagrajena oba protagonista, je predvsem moška pravljica o iluzijah, neuspehu in želji po uresničitvi sanj. Ironična pripoved je postavljena v kraje in okolje, v katere nas je popeljal že Carlo Mazzacurati, pa čeprav 34-letnemu Padovanu manjkata poetika in smisel za opazovanje, ki sta zaznamovala večji del filmov pokojnega Mazzacuratija.

Celovečerec Il grande passo spominja v marsičem na enega izmed večjih uspehov na italijanski avtorski filmski sceni zadnjih let, in sicer na prvenec Mattea Oleotta Zoran, moj nečak idiot.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava