Nedelja, 16 junij 2024
Iskanje

Vsako leto skupno preberejo 700.000 knjig

V Ljubljani je včeraj potekala zaključna prireditev za zlate bralke in bralce, osnovnošolce, ki so devet let brali za bralno značko; med njimi so bili najboljši zlati bralci slovenskih šol v Italiji

24. maj. 2024 | 18:25
Dark Theme

Včeraj (četrtek) je v ljubljanskem Cankarjevem domu v organizaciji Društva Bralna značka Slovenije in ZPMS potekala zaključna prireditev za zlate bralke in bralce, osnovnošolke in osnovnošolce, ki so vseh devet let brali za bralno značko. Za nagrado so prejeli knjigo Črv Oto in druga golazen Lovra Matiča z ilustracijami Tomaža Lavriča. Prireditev je vodil Boštjan Gorenc Pižama, ki se je pogovarjal z urednicama knjige Ireno Matko Lukan in Tanjo Komadina, program sta sooblikovala glasbena gosta UM & KUNA. V polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bilo skoraj 1.300 zlatih bralcev in njihovih mentorjev iz Slovenije ter najboljši zlati bralci slovenskih šol v Italiji.

V polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bilo skoraj 1.300 zlatih bralcev in njihovih mentorjev iz Slovenije ter najboljši zlati bralci slovenskih šol v Italiji (SUNČAN STONE)
V polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bilo skoraj 1.300 zlatih bralcev in njihovih mentorjev iz Slovenije ter najboljši zlati bralci slovenskih šol v Italiji (SUNČAN STONE)

Vseh zlatih bralk in bralcev je še veliko več, v zadnjem desetletju od 30 do 40 % celotne generacije devetošolcev, se pravi, da letos skoraj 6000 mladih bralcev. Za bralno značko berejo otroci in mladi v vseh osnovnih šolah v Sloveniji, v slovenskem zamejskem prostoru in pri pouku slovenščine, ki poteka v Evropi in po svetu. Vsak od zlatih bralcev v devetih letih prebere najmanj 45 knjig, vsi mladi bralci skupaj (140.000) pa za bralno značko vsako leto preberejo kar okoli 700.000 knjig.

V imenu Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS je zbrane pozdravila generalna sekretarka Manca Perko, ki je prebrala tudi pozdrave predsednika Marka Kravosa. Mladim bralcem so čestitali še minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik, direktor Prodaje poslovni trg v družbi Telekom Slovenije Primož Kučič in direktorica Javne agencije za knjigo RS Katja Stergar.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava