Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Živka Persi tretjič na čelu ZSKD

Na vodilni položaj so jo potrdili na današnjem 56. rednem občnem zboru in 10. kongresu, za katerega so izbrali moto Na valu sprememb

14. maj. 2022 | 15:26
Dark Theme

V Občinskem gledališču France Prešeren v Boljuncu se je danes v dopoldanskih urah odvijal 56. redni občni zbor in 10. kongres Zveze slovenskih kulturnih društev (ZSKD), na katerem so izpolnili statutarne obveznosti in na čelo najbolj množične zvezne organizacije kulturnih društev slovenske narodne skupnosti v Italiji vnovič izvolili Živko Persi, ki tako nastopa svoj tretji mandat, po katerem, kot je sama povedala v predsedniškem poročilu, ne namerava več kandidirati.

Podelili so tudi zajetno število priznanj in plaket ZSKD za izredne dosežke, za dolgoletne zasluge, za življenjsko delo ter številnim izmed članic – teh je v ZSKD kar 86 –, ki so v obdobju od zadnjega kongresa do lanskega decembra obeležila okrogle ali pomembne obletnice (celoten seznam nagrajencev objavljamo v jutrišnjem Primorskem dnevniku). Podelili so tudi Ažbetovo listino, pomembno priznanje, ki ga za delovanje na likovnem področju namenja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD). Na predlog ZSKD so jo izročili beneškemu likovnemu in filmskemu ustvarjalcu Hijacintu Iussi, ki je prestižno priznanje prejel iz rok direktorja JSKD Damjana Damjanoviča.

Uvodni del kongresa, ki se ga je poleg delegatov udeležilo tudi več gostov, so razgibale baletke boljunskega SKD France Prešeren, ki jih vodi mentorica Marjetica Marković Kosovac.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava