Nedelja, 05 maj 2024
Iskanje

Zlati globus prejela Bohemian Rhapsody in Green Book

V Hollywoodu 76. podeljevanje nagrad

7. jan. 2019 | 8:41
Dark Theme

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je sinoči na 76. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus za najboljša filma leta razglasilo Bohemian Rhapsody v kategoriji drame in Green Book v kategoriji glasbenih filmov ali komedij.

Primerjava med originalnim koncertom Live Aid in njegovo »ponovitvijo« v filmu Bohemian Rhapsody:

Odmeva tudi zmaga Glenn Close oziroma poraz Lady Gaga v tekmi za najboljšo dramsko igralko. Rami Malek, znan iz serije Mr. Robot, je osvojil zlatega globusa za film režiserja Bryana Singerja o pevcu skupine Queen Bohemian Rhapsody, ob prejemu kipca pa se je posebej zahvalil Freddyju Mercuryju, da mu je s svojim življenjem omogočil glavno vlogo njegovega življenja.

Green Book z Mahershalom Alijem v stranski in Viggom Mortensenom v glavni vlogi je imel pet nominacij, poleg nagrade za najboljši glasbeni film ali komedijo pa je zlati globus odnesel tudi Ali. Film pripoveduje zgodbo o temnopoltem glasbeniku in belem šoferju ter telesnem stražarju v 60. letih prejšnjega stoletja.

Zlati globus za glavno moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji je dobil Christian Bale (Mož iz ozadja). Nagrado za najboljšo igralko v glasbenem filmu ali komediji je dobila Olivia Coleman, ki igra kraljico Ano v filmu Najljubša, Glenn Close pa je bila razglašena za najboljšo igralko v drami (Žena) in je odnesla svoj že tretji zlati globus.

Lady Gaga je tako prikrajšala za nagrado v kategoriji, kjer je veljala za favoritinjo, vendar pa se je lahko pevka tolažila drugje, saj je dobila drugi zlati globus v karieri za pesem Shallow v filmu Zvezda je rojena, ki jo je napisala skupaj z Markom Ronsonom, Anthonyjem Rossomandom in Andrewom Wyattom.

Film Roma režiserja Alfonsa Cuarona o varuški, ki ga je vzgajala v 70. letih prejšnjega stoletja v Mehiki, je nakazal, da je eden najbolj resnih favoritov za oskarja za najboljši film leta, saj je poleg režiserskega zlatega globusa osvojil tudi nagrado za scenarij (Cuaron) in najboljši film v tujem jeziku (španščina).

Nagrado za življenjsko delo na področju filmske umetnosti Cecil B. DeMille je dobil slavni »The Dude« v filmu The Big Lebowski iz leta 1998 Jeff Bridges. Letos so prvič podelili tudi nagrado za življenjske dosežke v televizijski umetnosti in kot prva jo je dobila komičarka Carol Burnett po kateri je nagrada tudi dobila ime.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava