Torek, 16 julij 2024
Iskanje

53. Praznik češenj in Dnevi odprtih kleti v Goriških Brdih

Vrsta prireditev od 1. do 9. junija

26. maj. 2019 | 0:05
Dark Theme

Goriška brda so za številne najbolj priljubljena v času trgatev in martinovanj, a tudi v pomladnem času, ko dozorijo češnje, obiskovalce očarajo v vsej svoji lepoti in opojnosti. Tako bo tudi letos, ko bodo Brici pripravili tradicionalni Praznik češenj.

53. Praznik češenj in Dnevi odprtih kleti v Goriških Brdih

Največjo in najodmevnejšo kulturno-turistično prireditev je zadnja leta obiskalo več kot 300.000 obiskovalcev iz vseh koncev države in onstran meja. Obiskovalci prihajajo iz vse Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške. Tudi letos ne bo nič drugače – Brici se namreč lahko že več tednov pohvalijo z razprodanimi nastanitvenimi zmogljivostmi. Rdeča nit dogajanja bo paleta etnoloških vsebin, kulturnih in športnih prireditev ter zabava za vse okuse in generacije.

53. Praznik češenj in Dnevi odprtih kleti v Goriških Brdih

Vse skupaj se bo v soboto, 1. junija, začelo s 108 kilometrov dolgim kolesarskim maratonom iz Ljubljane v Brda, ki so ga organizatorji poimenovali Junaki vinogradov. Dan kasneje, v nedeljo, 2. junija bo v znamenju 15. Pohoda od češnje do češnje, ko bodo pohodniki osvajali briške griče ter se v vinogradih in sadovnjakih veselili v dobri družbi. Prvi junijski vikend bo v znamenju Dneva odprtih kleti, ko bodo na svoj račun prišli ljubitelji opojne kapljice. V soboto 1. in nedeljo 2. junija bodo obiskovalci lahko pokukali v kleti 23 briških vinarjev ter degustirali več kot 80 vzorcev vin. Za obiskovalce bo organiziran tudi brezplačen avtobus, ki bo oba dni med 11. in 19. uro krožil po Brdih.

53. Praznik češenj in Dnevi odprtih kleti v Goriških Brdih

Pika na i veselega briškega junijskega vzdušja je že 53. praznika češenj v soboto 8. in nedeljo 9. junija, ko bodo Dobrovo preplavili kulinarika, domača obrt, stojnice, ples in glasba. Plesni ritmi in glasbene predstave bodo tako navzoči na celotnem prizorišču Dobrovega, , pred briško domačijo in številnimi kulinaričnimi borgi ter tržnico s češnjami, domačimi izdelki in češnjevim pecivom Briških žen. Obeta se pester kulturni in zabavni program za vse generacije z razstavami, degustacijami in ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Letošnja nedeljska povorka bo v znamenju briške kulinarike od tradicije pa skozi vse letne čase. Okronali bomo tudi novo kraljic češenj. Le kdo bo?

Več informacij na www.brda.si in www.praznikcesenj.si.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava