Ponedeljek, 25 oktober 2021
Iskanje

O moških in ženskah ...

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovni svetovalec in član Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Damjan Popič

13. mar. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov.
Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Ob nedavnem mednarodnem dnevu žensk nikakor nismo mogli mimo tega sršenjega gnezda, zato smo vanj nekoliko podrezali in pogledali, ali se raba jezika med spoloma razlikuje oz. ali se razlikuje jezik o spolih.

Najprej si poglejmo, kako v slovenščini opisujemo moške in ženske, in sicer z dvajsetimi najpogostejšimi pridevniki:

O moških in ženskah ...

Kot lahko vidimo na seznamu najpogostejših pridevnikov za moške in ženske, so v referenčnem korpusu besedil za slovenski jezik moški pogosteje oboroženi in zamaskirani (kar nakazuje na to, da se pogosteje pojavljajo v bolj žalostnih delih časopisov, kot je črna kronika), zgolj ženske pa so lahke, gole in fatalne. Prav tako so ženske pogosto močne in kmečke, kar nekaj moških pa je tudi pravih. O obojih pa pogosto rečemo, da so samski, slovenski in sanjski, so pa moški seksi in čedni, medtem ko so ženske lepe in privlačne.

Kaj pa moški in ženske najpogosteje delajo? To smo ugotavljali preprosto tako, da smo preverili najpogostejše kombinacije pomožnega glagola je in preteklega deležnika, tako za moški kot ženski spol. Podatki kažejo, da so moški najpogosteje imeli, rekli, šli, dobili in dali, medtem ko so ženske najpogosteje imele, rekle, šle, začele in prišle. Zelo podobno torej, le da moški več dobivajo in redkeje začenjajo.

Kot lahko vidimo, se v jeziku kažejo razlike v našem videnju moških in žensk, v marsičem pa se razgaljajo tudi naše stereotipne predstave – le zakaj so le ženske lahke, sodeč po gornjem seznamu?! V upanju, da bodo naša prihodnja raziskovanja jezika in opisov za spola pokazala bolj spodbudno jezikovno realnost, vsem bralkam iskreno (in zapoznelo) voščimo vse najboljše ob mednarodnem dnevu žensk.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo