Ponedeljek, 25 oktober 2021
Iskanje

Zakaj novi in ne nov

Na vaša vprašanja odgovarja jezikovna svetovalka in članica Slorijeve Delovne skupine za slovenski jezik Maja Melinc Mlekuž

19. mar. 2021 | 8:00
Dark Theme

Pošljite nam svoje jezikovne dileme

Dragi bralci, vabimo vas k soustvarjanju tedenske jezikovne rubrike. Svoje jezikovne dvome nam pošljite na spodnji naslov. Na vaša vprašanja bodo odgovarjali jezikoslovke in jezikoslovec SLORI-jeve Delovne skupine za slovenski jezik Matejka Grgič, Andreja Kalc, Maja Melinc Mlekuž in Damjan Popič.

jezik@primorski.eu

Pozdravljeni,

zanima me, zakaj je v teh dveh primerih novi in ne nov: novi angleški sev in novi koronavirus.

Hvala za odgovor.

Končni -i v pridevniku v vaših dveh primerih lahko dojemamo kot informacijo, da govorimo o nečem določenem. Če rečemo nov koronavirus, govorimo o koronavirusu, ki mu pripišemo lastnost, da je nov in ne star, pa čeprav z njim sobivamo že eno leto. V primeru novi koronavirus SARS-CoV-2 pa končni -i v pridevniku sporoča, da gre za točno določen koronavirus. Ravno tako končnica -i v besedni zvezi novi angleški sev sporoča točno določeno lastnost, čeprav je tukaj treba omeniti, da je v rabi pogostejša besedna zveza angleški sev novega koronavirusa.

V pogovorni praksi se šolska pravila za ločevanje vrstnih in lastnostnih pridevnikov pogosto izkažejo za nejasna. Na vprašanje kateri naj bi namreč vedno odgovorili z vrstnimi pridevniki, na vprašanje kakšen pa z lastnostnimi, a vprašalnici včasih nista dovolj razločevalni in ju radi pomešamo. Najlažje bomo o obliki pridevnika presojali na osnovi tega, ali ga je mogoče stopnjevati: vrstnih pridevnikov (kateri) namreč ne stopnjujemo, lastnostne (kakšen) pa lahko. Prav tako ima večina lastnostnih pridevnikov tudi protipomenko (pridevnik z nasprotnim pomenom).

Vrnimo se k primeru, ki ga navajate v vprašanju. Pridevnik novi lahko stopnjujemo (novi, novejši, najnovejši) in ima tudi protipomenko (novi, stari), torej gre za lastnostni pridevnik. Ti poznajo določno obliko (novi), po kateri se vprašamo z vprašalnico kateri, in nedoločno obliko (nov), ki odgovarja na vprašanje kakšen. Nedoločno obliko pridevnika (brez končnega -i) uporabljamo takrat, ko neko stvar omenimo prvič oz. ko opišemo lastnost predmeta, določno obliko (s končnim -i) v imenovalniku in tožilniku moškega spola ednine za neživo pa takrat, ko govorimo o že znani lastnosti oz. o nečem že znanem in že omenjenem. Končni -i bomo dodali tudi takrat, ko na to, o čemer govorimo, lahko pokažemo: Ta/tisti novi igralec me je čisto navdušil.

Pa da ne bomo govorili samo o novem koronavirusu, raje naredimo nov načrt za potovanje, ki si ga bomo privoščili, ko bo glavne krize konec. Novi načrt pa obesimo na vidno mesto.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo