Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Generalka za poletje

15. maj. 2017 | 12:14
Dark Theme

Z obratom od jugozahoda se je v minulem koncu tedna ozračje po pričakovanjih občutno segrelo. Živo srebro je v dnevnih urah od petka povsod presegalo mejo 20 stopinj Celzija, mestoma, zlasti na Goriškem, pa se je občasno povzpelo nad 25 stopinj Celzija. Precej toplejše kot v minulem obdobju so bile tudi noči. Hkrati so vlažni jugozahodni tokovi občasno povečevali tudi spremenljivost. Dežela pa je bila pri tem razdvojena. Ob morju in ponekod v nižinah je bilo najmanj padavin ali jih sploh ni bilo, ker so ob okrepljenih južnih vetrovih oblaki dobesedno drveli proti severnejšim goratim predelom. Hitrost oblakov in njihova smer v bistvu nista dopuščali, da bi lahko nastal kakšen občutnejši in dolgotrajnejši pojav. Vrstila so se zato tudi sončna obdobja. Ob vznožju alpskega in predalpskega sveta pa, kjer so se oblaki ob naravnih pregradah zaustavljali,  so bile plohe in nevihte kar pogoste, ponekod tudi vztrajne.
Ozračje se je v nekaj dneh v povprečju segrelo za več kot 7 stopinj Celzija. Radiosonda iz Rivolta je preteklo sredo na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +2,4 stopinje Celzija, ta konec tedna pa se je živo srebro na isti višini povzpelo do +9,8 stopinj Celzija. Od temperatur, ki so se zadrževale za več stopinj Celzija pod dolgoletnim povprečjem smo se naenkrat pomaknili nad dolgoletno normalnost. Pravzaprav je bil občutek še večji, ker je za nami daljše obdobje, v katerem so bile temperature povečini razmeroma nizke. Trenutno je ozračje za dve stopinji Celzija toplejše od dolgoletne normalnosti, ničta izoterma pa je za kakih 300 metrov višja, na višini 2914 metrov. Občutek toplote je v nižinah in ob morju povečevalo tudi sončno žarčenje, ki je v tem času že močno, toplotni indeks pa je bil pogosto kar visok tudi zaradi zelo vlažnega zraka. Indeks ultravijoličnega sevanja je pri nas presegal 6. stopnjo, kar pomeni, da je pri sončenju potrebna previdnost in uporaba zaščitnih sredstev.
V tednu, ki se ravnokar začenja, bo od jutrišnjega dne na sporedu generalka za poletje. Na vrsti bo, kot se mnogokrat dogaja v poletnih mesecih, subtropski anticiklon, ki nam bo prinesel stanovitno in povečini sončno vreme ter iz dneva v dan višje temperature.  Za ta čas bo toplo, živo srebro se bo v tem tednu ponekod, zlasti na Goriškem, občasno lahko približalo 28 ali 29 stopinjam Celzija.
Zahodno od Britanskega otočja se proti južnejšim vzporednikom poglablja obsežna višinska dolina, ki bo izpodrivala vroč subtropski zrak proti severovzhodu. Nastal bo višinski greben s toplim in suhim zrakom, ki se bo več dni zadrževal nad večjim delom osrednje ter deloma severne Evrope in bo zaobjel tudi naše kraje. Kot kaže, bo subtropski anticiklon vztrajal večji del tedna, pri nas bo obrobno začel popuščati predvidoma v soboto ali nedeljo, občutneje pa, kot zaenkrat kaže, lahko v prihodnjem tednu.
Prihajajoči teden bo torej iz dneva v dan bolj poleten. Od jutrišnjega dne bo prevladovalo sončno vreme, sprva z le morebitno občasno krajevno spremenljivostjo. Danes bomo morali sicer še obračunati z občasno nestanovitnostjo, prevladovala bo spremenljivost, mestoma ne gre izključiti kakšne manjše plohe ali nevihte.
Od jutrišnjega dne bo iz dneva v dan stanovitnost večja. Do vključno petka bo prevladovalo sončno vreme z morebitno občasno krajevno zmerno oblačnostjo. Do srede bo pihala povečini šibka burja. Iz dneva v dan bo topleje. Najvišje dnevne temperature bodo od jutrišnjega dne povečini presegale 25 stopinj Celzija, na Goriškem bodo zlasti od srede do okrog 28 ali 29 stopinj Celzija, ob morju pa bomo od srede ali četrtka, ko bo čez dan zapihal morski veter, za kakšno stopinjo Celzija hladneje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava