Petek, 19 april 2024
Iskanje

Ta teden pred 10 leti (27)

4. jul. 2018 | 11:29
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o simbolični predaji predsedniških poslov med Slovenijo in Francijo na goriškem Trgu Evropa-Transalpina. Članek je bil objavljen v torek, 1. julija 2008.

GORICA - Popoldne Trg Evropa-Transalpina, zvečer razsvetljeni Tour Eiffel. Prvi je simbol nove združene Evrope, drugi pa simbol veličine Francije, ki je od danes predsedujoča država Evropske unije. Na trgu obeh Goric je včeraj Slovenija predala predsedniško “štafetno palico” Franciji in dogodku dala velik simbolni naboj. Če bi se prireditev odvijala npr. v Ljubljani ali Mariboru bi gotovo izzvenela drugače od tiste, ki smo jo doživeli pod sončno pripeko pred novogoriško železniško postajo.
Vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner, socialist v desnosredinski vladi in ustanovitelj Gibanja zdravnikov brez meja, je na trg dveh Goric pripotoval z letališča v Ronkah, kar pomeni, da je bila pri dogodku tako ali drugače neposredno soudeležena tudi Italija. Rimsko vlado je zastopal prefekt Roberto De Lorenzo, na prireditev, ki je trajala vsega skupaj manj kot pol ure, pa sta bila v zadnjem momentu povabljena tudi župana Gorice in Nove Gorice Ettore Romoli in Mirko Brulc.
Protokol ni predvideval njuna govora, slovenski zunanji minister pa jima je vseeno dal besedo in je naredil prav. Predaja poslov s pravo štafetno palico in evropsko zastavo je potekala ravno na nekdanji meji, tako da sta bila ministra z eno nogo v Sloveniji, z drugo v Italiji. Tudi to ima svojo simboliko.
»Danes Slovenci Francozom predajamo v roke Evropsko unijo.
Moram reči, da je EU v trenutku, ko jo predajam v tvoje roke, v dobrem stanju,« je dejal Rupel, ki je svojega francoska gosta predstavil kot osebnega prijatelja in obenem prijatelja Slovenije. »EU je v srednje dobrem, povprečnem stanju,« je slovenskega ministra dopolnil Francoz. Očitno je imel v mislih zelo negotovo usodo Lizbonske pogodbe po irskem ljudskem referendumu.
Za Kouchnerja v Uniji ni majhnih in velikih držav. Zanj so pomembne vse evropske države, ki so se združile, torej vseh 27. Rupel se je Parizu zahvalil za pomoč pri predsedovanju. Slovenija je majhna država in brez diplomatske pomoči Francije te zahtevne naloge ne bi zmogla. »Naše predsedovanje je bilo od blizu morda videti kot vrsta majhnih korakov, a od daleč se bo videlo, da smo napredovali. Rušenje zidov in odpiranja vrat in oken priložnosti je bila in bo politika Evropske unije,« je poudaril še slovenski zunanji minister.
Francoski politik ni spregledal simbolnega pomena trga dveh Goric, za kar se je zahvalil svojemu gostitelju. »Na tem prostoru sta si stali nasproti dve državi in dva režima. Izjemen simbol je tudi, da je bila Slovenija še pred sedemnajstimi leti v čisto drugačnem položaju, sedaj pa je vodila Evropsko unijo in s tem prispevala tudi k večji harmoniji na Balkanu,« je dodal Kouchner. Rupla je označil kot nekdanjega disidenta in borca za svobodo in človekove pravice. Omenil je, kot rečeno, Balkan, ni pa glede tega šel v podrobnosti, v Gorici torej ni omenil Hrvaške in vprašanja širitve Evropske unije, ki bo po mnenju nekaterih po irskem referendumu zelo problematična, če že ne za nekaj časa popolnoma zamrznjena.
»Hvala Dimitrij, hvala Slovenija.
Živela Slovenija, živela Francija, živela Evropa,« je na koncu vzkliknil francoski zunanji minister. Pred odhodom v goriška Brda se je za italijansko gostoljubje zahvalil tudi prefektu De Lorenzu, človeku, kot dobro vedo goriški Slovenci, ki mu zelo ležita pri srcu sožitje in prijateljstvo med tukaj živečima narodoma.
Predaja poslov med Parizom in Ljubljano je bila sprva napovedana v priznani vinski kleti v Brdih, včeraj zjutraj pa je padla odločitev za Trg Evropa-Transalpina, ki se je izkazala za zelo posrečeno.
Kouchner je prispel na od vročine razbeljeni trg z enourno zamudo. Bil je videti zelo dobre volje in je to svojo neposrednost posredoval vsem udeležencem prireditve, ki je bila na papirju uradna in protokolarna, v resnici pa zelo sproščena. Le Rupel je imel delno napisan govor, Kouchner in oba župana pa so govorili prosto.
Dogodek, ki se bo nedvomno vpisal v zgodovino Slovenije, smo spremljali številni novinarji, fotografi in televizijski snemalci, poleg seveda gostov in spremljevalcev obeh ministrov.
Ni bilo torej množice, ki je pred štirimi leti pod dežjem pozdravila vstop Slovenije v Evropsko unijo. Okoliščine so bile tokrat drugačne in tudi priložnost je bila različna, morda pa je res škoda, da prireditelji pobudi niso dali primernega javnega poudarka, čeprav je treba dodati, da je bilo vse skupaj postavljeno na noge v zadnjih urah. Zlasti zaradi nekaterih nenadnih zadržkov francoskega ministra, ki je v Gorico prišel z nekoliko zamude.
To pa se v resnici le detajli za Evropsko unijo, Francijo, Slovenijo in obe Gorici zelo pomembno prireditev. Drugi, bolj praznični del se je odvijal pozno v noč pod razsvetljenim Tour Eiffelom.
Sandor Tence

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava