Sreda, 20 februar 2019
Iskanje

Ne izgubite nočne predstave padajočih zvezd

10. avg. 2018 | 9:46
Dark Theme

Začetek avgusta prinaša vrhunec »padajočih zvezd« oziroma meteorskega roja Perzeidov na nebu. Letos so razmere za opazovanje odlične, ker pogleda nanje ne bo motila svetla Luna. Tudi vreme bo pri nas naklonjeno.
Največ Perzeidov bo mogoče videti v noči na ponedeljek, ko bomo lahko opazili med 100 in 150 meteorjev na uro. Roj Perzeidov velja za najhitrejši in najsvetlejši roj meteorjev, ki je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Vrhunec z največjim številom vidnih meteorjev pa letos pričakujemo prav v noči na ponedeljek.
Po tej noči bo začelo število meteorjev hitro upadati.
Perzeidovi meteorji so majhni kosi kometa Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo skozi Zemljino ozračje.
Perzeidi bodo v noči na ponedeljek najbolj vidni tik pred jutranjim svitom. Aktivnost roja se začne zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev narašča vse do jutra.
Delci potujejo s hitrostjo okoli 59 kilometrov na sekundo. Astronomi svetujejo, da jih opazujemo s prostim očesom zaradi širokega vidnega polja in stran od mestnih luči.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo