Torek, 23 april 2024
Iskanje

Benečija vse bolj dvojezična

Gorska skupnost postavila dvesto novih smerokazov na gorskih poteh in stezah

19. apr. 2021 | 6:25
Dark Theme

Krajevna Gorska skupnost je postavila približno dvesto novih dvojezičnih smerokazov na gorskih poteh in stezah v Nadiških dolinah, podobno akcijo načrtuje tudi v Terskih dolinah, poroča časopis Dom. Table so postavili v okviru projekta, ki ga je oblikovala in odobrila nekdanja teritorialna medobčinska unija (UTI).

Razveseljiva novica prihaja tudi iz Ahtena, kjer je tamkajšnja občinska uprava postavila dvojezične table ob vhodu v vasi Subid, Porčinj in Malina, kar je po pisanju Doma razveselilo domačine, saj bodo zdaj vsi vedeli, da tam živijo tudi Slovenci. V videmski pokrajini, kjer je prisotna slovenske manjšina, občinskih dvojezičnih tabel še ni na Trbižu, Naborjetu-Ovčji vasi, Nemah, Dreki in Tavorjani.

Dom izraža upanje, da bo sovodenjska občinska uprava postavila dvojezično tablo na vrhu Matajurja ob planinski koči Pelizzo, kraj se po slovenski imenuje na Lazeh. Koristno bi bilo, da bi tablo postavili pred letošnjo žensko kolesarsko dirko Giro d’Italia, ki bo v začetku letošnjega julija obiskala najvišji beneški vrh. Iz varnostnih razlogov so lansko etapo moškega Gira na Matajurju žal odpovedali, Benečani pa upajo, da se bodo kolesarji prestižne dirke kmalu povzpeli na goro. Morda že prihodnje leto, kdo ve.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava