Četrtek, 29 september 2022
Iskanje

Danilo Slokar sam pri Ljudmili Novak

Deželni svetnik Lige zagotovil, da zagotovila o zastopanosti Slovencev v Rimu še veljajo

16. apr. 2019 | 8:26
Dark Theme

Svetnik v deželnem svetu Furlanije Julijske krajine Danilo Slokar je včeraj v Ljubljani predsednici Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu (KOSZS) Ljudmili Novak zagotovil, da si Liga še naprej prizadeva zagotoviti slovenski narodni skupnosti v Italiji sedež v italijanskem parlamentu.

Vidni predstavnik Lige, predsednik deželne vlade FJK Massimiliano Fedriga je večkrat javno izjavil, da se zavzema za rešitev, ki bi Slovencem v Italiji omogočila, da samostojno in mimo volje strank izvolijo svojega zastopnika v Rimu. »Ljudmili Novak sem povedal, da še drži to, kar je Fedriga povedal državnemu poglavarju Pahorju, ministru Cerarju in generalnemu konzulu Vojku Volku. Za Slovence v Italiji mora veljati to, kar imajo Nemci na Južnem Tirolskem ali Italijani v Sloveniji in na Hrvaškem,« je po srečanju z Novakovo povedal Slokar.

»Vesel sem, ker sem se z njo lahko pogovarjal sam,« je dodal Slovenec v vrstah Lige. V Ljubljano je bil vabljen že prejšnji teden, ko sta o političnem zastopstvu Slovencev v Italiji na skupni seji razpravljala Odbor za zunanjo politiko in KOSZS. Srečanja so se udeležili tudi senatorka Tatjana Rojc, deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec ter predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in predsednik SSO Walter Bandelj. A Slokar ne skriva, da se nerad udeležuje sestankov, na katerih je navzoča tudi Rojčeva.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava