Sobota, 28 november 2020
Iskanje

Danska na meji z Nemčijo postavila ograjo proti divjim prašičem

Državo naj bi zaščitila pred prenosom afriške prašičje kuge

Danska |
2. dec. 2019 | 16:40
Dark Theme

Danska je danes na meji z Nemčijo postavila še zadnji del ograje proti divjim prašičem. Ograjo so postavili vzdolž skoraj 70 kilometrov meje, visoka je poldrugi meter in sega pol metra pod površje zemlje. Divjim svinjam naj bi onemogočila dostop v državo. Po mnenju tamkajšnjih oblasti naj bi mreža tako zaščitila Dansko pred prenosom afriške prašičje kuge, ki bi povzročila veliko gospodarsko škodo.

Prašičja kuga ni nevarna za človeka, je pa pogubna za prašiče. Če bi se virus te bolezni razširil na danske prašičje farme, bi po ocenah vlade povzročil ogromno škodo v svinjereji, eni glavnih gospodarskih panog v državi. V tem primeru bi morali namreč ustaviti ves izvoz svinjine v nečlanice Evropske unije.

Ograja ima na več mestih vrata za prehod živine in odprtine za manjše živali. Njena postavitev je stala 45 milijonov kron (okoli šest milijonov evrov), precej manj od predvidenih 80 milijonov evrov (10,7 milijona evrov).

Obmejni prebivalci menijo, da je ograja nepotrebna in da je simbol izolacije. Zagovorniki pravic živali pa se bojijo, da se bodo zaradi ograje spremenile življenjske navade volkov, vider in šakalov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morali za praznike vsaj delno sprostiti ukrepe proti pandemiji?

27. nov. 2020 | 11:20
Da, absolutno
Da, toda nisem povsem prepričan/a
Ne
Absolutno ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo