Sobota, 20 julij 2024
Iskanje

Danska premierka se je pri pisanju govora poslužila robota ChatGPT

Želela je poudariti revolucionarne vidike te tehnologije in hkrati tveganja, ki jih predstavlja

31. maj. 2023 | 15:06
Dark Theme

Danska premierka Mette Frederiksen je uvodni del današnjega govora v parlamentu v Koebenhavnu napisala s pomočjo umetne inteligence ChatGPT, o kateri se že dlje časa veliko razpravlja. S tem je želela poudariti revolucionarne vidike te tehnologije in hkrati tveganja, ki jih predstavlja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah Frederiksen lahko umetna inteligenca v nekaj sekundah napiše govor, reši univerzitetno nalogo ali pripravi poročilo. To lahko stori tako prepričljivo, da je malokdo verjame, da za tem ne stoji človek, temveč robot, je dejala.

»Umetna inteligenca ni več prihodnost. Je realnost,» je poudarila danska premierka. »In spremenila bo našo družbo - v obsegu, ki ga preprosto še ne razumemo,» je ocenila.

»Četudi ni vedno zadela žeblja na glavico, tako glede podrobnosti vladnega delovnega programa kot glede ločil (...) je hkrati fascinantno in strašljivo, česa je sposobna,» je še dodala Frederiksen, ki je na današnji seji danskega parlamenta pred poletnim premorom govorila o delu vlade v preteklem letu.

Sloves robota ChatGPT se je okrepil konec lanskega leta, ko je pokazal, da je sposoben ustvarjati zelo prepričljiva besedila na podlagi kratkih namigov. Uspeh progama je sprožil na milijarde dolarjev naložb v področje umetne inteligence.

Vendar pa kritiki in poznavalci opozarjajo na nevarnosti, ki jih ta tehnologija predstavlja - od tega, da bi splet preplavile dezinformacije, do strahu, da bi avtomatizacija lahko popolnoma uničila nekatere panoge.

ChatGPT (kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer) je sicer napreden program za komunikacijo z uporabniki s pomočjo umetne inteligence, ki je med drugim zmožen napisati esej, skladati glasbo in odkrivati napake v računalniških kodah. Program uporablja algoritem, ki izbira besede na podlagi izkušenj, pridobljenih pri pregledovanju milijard primerov besedil na spletu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava