Torek, 23 april 2024
Iskanje

Evroposlanka De Monte tudi o Violeti Bulc in Lojzetu Peterletu

Maja bo spet kandidirala

Videm |
21. apr. 2019 | 8:03
Dark Theme

Na majskih volitvah spet kandidira na listi Demokratske stranke (DS). Potegnili smo črto pod njen mandat, med katerim se je kot članica pristojne komisije ukvarjala zlasti s prometom. Isabella De Monte je v daljšem intervjuju za naš dnevnik ocenila tudi delo slovenske komisarke Violete Bulc.

»Na začetku se je zdelo, da ji gre počasi, naposled pa so zagledali luč pomembni paketi na področju železniškega prometa, cestnega prevoza tovora in letalskega prometa. Nekaj pomembnih ukrepov je obtičalo, a ne po njeni krivdi. Obtičali so na ravni evropskega sveta, kjer posamezne državne vlade zavirajo spremembe,« je dejala.

Komentirala je tudi glasbeni nastop z orglicami Lojzeta Peterleta na poslovilnem zasedanju sedanjega parlamenta.

»O, krasno je bilo. Za besedo je prosil, ko smo bili že vsi nekoliko naveličani nastopov in nesmiselnih pozdravov. Ko je zaigral, so vsi vstali in ploskali. Hvaležna sem mu. Bilo je ganljivo.«

V pogovoru je De Montejeva zagovarjala delo socialdemokratov in zavrnila obtožbo, da se ne razlikujejo od predstavnikov Ljudske stranke, s katero so skupaj podprli Junckerjevo komisijo.

»Sredi mandata se je sodelovanje prekinilo. Mi, na primer, nismo volili Antonia Tajanija za predsednika parlamenta. Med nami in EPP so bistvene razlike. V njihovih vrstah je na primer Viktor Orban, kar kaže na ideološki prepad med nami in njimi. Mi se pa tudi zavzemamo za spoštovanje okolja in skrb za zdravje, oni bolj privilegirajo gospodarski interes.»

O pristojnostih parlamenta pa: »Evropski parlament je v EU glas ljudi. Žal pa še vedno prevladuje volja posameznih držav.«

Celotni intervju v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava