Sreda, 24 maj 2023
Iskanje

Evropska komisija napovedala dodatnih 200 milijonov evrov pomoči za Ukrajino

Prejšnji mesec je bilo v okviru globalne kampanje zbranih 9,1 milijarde evrov

5. maj. 2022 | 15:40
Dark Theme

Evropska komisija je danes napovedala dodatnih 200 milijonov evrov za pomoč razseljenim osebam v Ukrajini. »S to novo obljubo ljudem Ukrajine sporočamo: vaš boj je naš boj. Smo z vami,« je ob objavi novega svežnja pomoči na Twitterju sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. »Danes smo se zbrali z jasnim namenom: da podpremo pogumne ljudi Ukrajine, ki se borijo proti agresorju in za svojo svobodo,« pa je dejala predsednica v svojem nagovoru na donatorski konferenci, ki sta jo soorganizirali Poljska in Švedska v sodelovanju z EU.

Ob tem je opozorila, da teče že 10. teden »brutalne invazije« Rusije na Ukrajino. EU je ves ta čas trdno stala ob strani Ukrajini, danes pa se je ponovno odzvala na poziv, naj podpre Ukrajino, je dejala von der Leyen. Spomnila je, da je bilo že prejšnji mesec v okviru globalne kampanje v podporo Ukrajini zbranih 9,1 milijarde evrov za ljudi, ki bežijo pred rusko invazijo, tako znotraj države kot v tujino.

V poljski prestolnici danes poteka donatorska konferenca, na kateri želijo zbrati dodatna sredstva za Ukrajino, ki se zaradi vojne sooča s težkimi humanitarnimi razmerami.

Donatorska konferenca je namenjena opozarjanju na težke humanitarne razmere prizadetega prebivalstva v Ukrajini ter izrazu podpore in solidarnosti s to državo. Na poljskem zunanjem ministrstvu so ta teden priznali, da se je doslej zbralo že ogromno sredstev za Ukrajino, vendar so potrebe zaradi posledic vojne še večje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava