Četrtek, 30 maj 2024
Iskanje

Gospa (98 let) iz Bilj na Sardinijo za volitve

Zgodbo Mercede Porcu objavil sardinski časnik Unione Sarda

27. feb. 2024 | 7:33
Dark Theme

Mercede Porcu (98 let) je iz Bilj, kjer prebiva, odpotovala na Sardinijo in v rojstnem kraju Decimomannu pri Cagliariju glasovala na nedeljskih deželnih volitvah. Vest o nenavadnem »volilnem potovanju« priletne gospe je objavil krajevni dnevnik Unione sarda, ki poroča, da jo je na občini, kjer je dvignila volilno izkaznico, pozdravila domača županja Monica Careddu.

Iz članka smo izvedeli, da se je Mercede Porcu rodila v Decimomannuju, imela je več sester in bratov, od katerih je bil Orazio organist v domači cerkvi. Zelo mlada se je poročila s Slovencem, ki je igral v godbi vojaške brigade Sassari. Na Sardiniji se jim je rodil prvi sin, nato se je z družino preselila v Bilje, kjer danes prebiva z vnukinjo. Vpisana je v volilne seznama združenja Italijanov v tujini (AIRE), v rojstni kraj se je vrnila po 25 letih.

»Imam volilno pravico in zakaj je ne bi izkoristila. Srečna sem, da sem lahko spet obiskala rojstno vas,« je Mercede Porcu povedala županji. Njeni domači menda niso nič vedeli o njeni nameri, tako da so njeno izginotje prijavili policiji, ki so o tem obvestili italijanske karabinjerje. Iskalna akcija ni bila potrebna, poroča še Unione sarda. Na Sardinijo je priletela z letalom in nato s taksijem do domačega kraja. Res pogumna ženska!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava