Nedelja, 20 september 2020
Iskanje

»Govoriti morate v italijanščini«

Predsednik poslanske zbornice Roberto Fico prekinil nastop v furlanščini Guida Germana Pettarina, nikjer pa ne piše, da je treba govoriti v italijanščini

Rim |
14. maj. 2019 | 13:00
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Nastop v furlanščini Guida Germana Pettarina v poslanski zbornici je hitro obkrožil splet. Mnogi mediji so objavili videoposnetek njegovega četrtkovega govora, ki ga je predsednik zbornice Roberto Fico prekinil z dvakrat ponovljenim opozorilom: »Govoriti morate v italijanščini, govoriti morate v italijanščini.«

Goriški poslanec Forza Italia je nekaj besed v furlanščini, nemščini in slovenščini izrekel že v sredo, kar pa se Ficovi namestnici Marii Ederi Spadoni ni zdelo sporno. V obeh primerih je Pettarin prosil za besedo, da bi podprl amandmaje k predlogu o zmanjšanju števila parlamentarcev.

Sredine besede, ki jih je izrekel v treh manjšinski jezikih Furlanije Julijske krajine, so bile: »Doberdan, gospa predsednica.« Začel je prav s slovenskim pozdravom ter isto ponovil še v furlanščini in nemščini, ne da bi ga nihče prekinil.

V četrtek pa je najprej v italijanščini opozoril, da ustava ne sme odražati »perfektnih številk, ampak mora odražati perfektne kriterije«. Nato je nadaljeval v furlanščini z nagovorom »president« (predsednik), ki mu je sledilo še kratko razmišljanje, da je ustava nekaj »večjega od nas« in da jo je treba spoštovati.

Trajalo ni niti deset sekund. Fico ga je opozoril, da mora govoriti v italijanščini, Pettarin pa je medtem že odrinil mikrofon in sedel, kar je pomenilo, da ne namerava nadaljevati. Še isti popoldan je spletna stran dnevnika Il Fatto quotidiano objavila posnetek s pripisom, da je Fico prekinil Pettarina, »sklicujoč se na poslovnik«.

Gre za neresnično informacijo. Fico ni pojasnil, zakaj je prekinil Pettarina, česar tudi ne bi mogel storiti. V poslovniku poslanske zbornice (Regolamento della Camera dei deputati) ne piše, da morajo poslanci govoriti v italijanščini.

Še celo v ustavi italijanščina ni omenjena. To poudarja tudi Pettarin: »Za zdaj še nisem našel norme, ki bi pritrjevala temu, kar mi je rekel predsednik Fico. Če bom še vedno neuspešen, bom prosil predsednika, naj mi pove, na kateri člen se je mogoče sklicevati.«

36. člen poslovnika sicer določa, da nihče ne sme govoriti brez dovoljenja predsednika. Fico bi se torej lahko kvečjemu skliceval na ta člen in pojasnil, da mora Pettarinu vzeti besedo, ker ne razume, kaj govori. Vsak poslanec bi namreč lahko v drugem nerazumljivem jeziku obrekoval ali žalil državne inštitucije, kar seveda ni dovoljeno.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo