Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Gradbeništvo in turizem gonilni sili

Poročilo Banke Italije prinaša odlične poslovne rezultate, podjetja kljubujejo draginji, družine razpolagajo z več sredstvi, a pred nami je negotovo obdobje, zato svetujejo previdnost

FJK |
16. nov. 2022 | 8:07
Dark Theme

Gospodarstvu v Furlaniji - Julijski krajini gre dobro. Letošnja splošna slika vseh gospodarskih aktivnosti je kljub podražitvam surovin in energentov še vedno svetla, rast se nadaljuje že od januarja in četrtletni kazalnik Banke Italije (ITER) kaže, da se je deželni BDP v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za šest odstotkov.

Za razveseljive podatke so odgovorni zlasti odlični rezultati na področju gradbeništva in storitev, v industrijskem okolju pa se je večmesečni zagon nekoliko umiril. Napovedi analitikov italijanske centralne banke so zelo previdne, saj je okrevanje deželnega gospodarstva uspešno predvsem zato, ker je v času pandemije v letih 2020 in 2021 utrpelo manjšo škodo v primerjavi z ostalimi italijanskimi deželami in si je hitro opomoglo tako s pomočjo državnih subvencij kot panožnih kratkoročnih ukrepov.

Posledice vojne v Ukrajini pa zahtevajo dolgoročne načrte, saj se bo slika v naslednjih mesecih zagotovo spremenila in bo lahko tudi dramatična.

Industrijska proizvodnja je do junija letos trpela zaradi iz meseca v mesec bolj težavne oskrbe z osnovnimi materiali in podražitve električne energije ter zemeljskega plina. Največ sivih las je dvig cen energentov povzročil večjim in pomembnejšim obratom, ki za proizvodnjo porabijo veliko energije. Kljub temu se je vrednost izvoza povečala za skoraj tretjino (27,3 odstotka), pri čemer je treba vsaj dve tretjini povečanega prometa pripisati podražitvi izdelkov. Enostavneje povedano: vrednost izvoza je bila večja, ker so bili produkti dražji.

Podatki tretjega trimesečja, tj. od julija do septembra, pa kažejo, da se industrijska proizvodnja umirja in posledično podjetja načrtujejo manjšo rast števila oddelanih ur ter prihodkov. Zaradi negotove prihodnosti so torej razvojni programi precej manj ambiciozni.

Tudi trg dela je čil in zdrav. Število zaposlenih je v prvi polovici leta naraslo za 5,2 odstotka in preseglo predpandemsko raven. Zaposlitev je bilo za okoli 12.600 več kot odpovedi delovnega razmerja, 40 odstotkov podpisanih novih pogodb pa je bilo za nedoločen čas. K dobremu rezultatu na področju zaposlovanja so prispevale čisto vse panoge, v največji meri pa turizem, ki je po dveh letih krize in posledične negotovosti od letošnje spomladi doživel pravi razcvet.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava