Sobota, 02 marec 2024
Iskanje

»Iz bolečin ne smejo zrasti nove zamere«

Stališče slovenskega zunanjega ministrstva ob italijanskem dnevu spomina

11. feb. 2024 | 21:27
Dark Theme

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, ki ga vodi ministrica Tanja Fajon v dneh, ko se Italija spominja žrtev fojb in eksodusa iz Istre, Reke in Dalmacije, ponovno poudarja pomen celovitega in spoštljivega spomina ter dostojanstva za vse žrtve tragičnih dogodkov vojnega in povojnega obdobja 20. stoletja. Vsaka skupnost ohranja spomin na svoje boleče izkušnje, ob tem pa je potrebna tudi skrb, da iz bolečine ne zrastejo nove zamere, predsodki ali strahovi.

»Ob poudarjanju pravice do spominjanja in spoštovanja človekovega dostojanstva se ne smemo zatekati k poenostavljanju in povzdigovanju ene bolečine nad drugo ter potiskati v pozabo grozot, ki jih je Slovencem prizadejal fašizem. Objektiven pristop k spominjanju na boleče izkušnje 20. stoletja je gradnik skupne prihodnosti, ki si ga zaslužijo prebivalci na obeh straneh slovensko-italijanske meje, zlasti mladi,« piše v izjavi ministrstva.

»Sprava potrebuje svoj čas in iskren napor, da se odpremo drug drugemu in gradimo nove priložnosti. Primer takšne priložnosti predstavlja projekt Evropska prestolnica kulture dveh Goric, na katerega smo lahko ponosni tako v Sloveniji kot v Italiji. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve si bo še naprej prizadevalo za spoštljiv dialog s sosednjo Italijo in razvoj sodelovanja v duhu temeljnih evropskih vrednot sožitja in sprave. »Slovenija vseskozi zagovarja strokovno obravnavo zgodovine. Primer takšnega sodelovanja med državama je bila priprava skupnega poročila o slovensko-italijanskih odnosih v obdobju 1880–1956, ki so ga pripravili v okviru za ta namen vzpostavljene slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije. Objava poročila v obeh državah bi po mnenju ministrstva dodatno prispevala k objektivnemu razumevanju zgodovinskih dogodkov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava